Tripartita bude asi znovu jednat, stávka zažehnána není

Praha – Ještě nedávno to vypadalo, že se tripartita již znovu nesejde. Při posledním jednání totiž zástupci odborů rozčileně opustili jednání o reformách s tím, že jejich návrhy vláda nechce poslouchat. Dnes se však vláda s odbory i zaměstnavateli opět sešla a strany se dohodly, že návrhy reforem znovu projednají 20. května. Definitivně se však k dalšímu vývoji jednání odbory vyjádří v pondělí. I přesto uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil, že demonstrace 21. května proběhne.

Odbory dnes vládě zopakovaly své výhrady

Na dnešním předsednictvu tripartity, kde vládu zastupovali premiér Petr Nečas (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), opět odbory zopakovaly výhrady k jednání tripartity. „V minulosti docházelo i k tomu, že některé ty návrhy (zákonů) nebyly vůbec projednávány s tripartitou, že byly posílány rovnou do sněmovny, což kritizovala i strana zaměstnavatelů,“ slyšela dnes opět vláda od Zavadila.  

Vláda slíbila, že během dvou týdnů předloží k projednání čtyři návrhy reformních zákonů. Jestli se však odbory rozhodnou s vládou spolupracovat, bude rozhodnuto až v pondělí. To totiž proběhne jednání orgánu Českomoravské konfederace odborových svazů, kde Zavadil představí výsledky dnešního setkání. Už dnes ale předseda odborové organizace uvedl, že nastavení komunikační metody a některé věci, které padly, nebudou nejspíš pro vládní koalici přijatelné.

Odbory demonstrovat budou 

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil v rozhovoru pro ČT24:

„Já vám zatím mohu říci, že rozhodně tedy 21. května demonstrace bude.“

„Není možné, aby nám vláda nedala žádné protiargumenty proti tomu, co my naznačujeme, co my navrhujeme, to se v minulosti stávalo. Bylo přislíbeno, že nám tyto věci, pokud se projednávat budou, tak že nám je budou do budoucna dávat,“ zopakoval Zavadil. „Pokud nebude přihlíženo k našim názorům, tak samozřejmě naše prostředky jsou k tomu, abychom je použili,“ uvedl dnes Zavadil na dotaz, zda se odbory chystají stávkovat.

Odbory nesouhlasí s koncepcí vládních reforem v celé řadě bodů. Například na návrhu penzijní reformy kritizují, že prohloubí deficit na důchodovém účtu a zbytečně zatíží peněženky lidí. Kritizují i vládní návrhy daňové či zdravotnické reformy. Na protest proti reformám svolaly na sobotu 21. května do Prahy na Václavské náměstí demonstraci. Rušit ji po dnešní schůzce nebudou, prohlásil Zavadil. 

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil o plánované demonstraci:

„To by musel nastat takový zlom a to už podle mého nenastane. Protože to jednání je dvacátého a my máme jednadvacátého tu demonstraci. To nebudeme měnit a samozřejmě jsou připravované další akce. Takže se uvidí. Jestliže toho dvacátého vůbec budeme za těchto podmínek jednat na tripartitě, tak pak se uvidí, jaký bude další vývoj.“

Drábkovi se přístup odborů nelíbí, prý jim ale návrhy zopakuje

Přístup ČMKOS se příliš nelíbí ministru Drábkovi. „Ze strany odborů hodnotím způsob komunikace jako nekonstruktivní,“ uvedl k dosavadnímu jednání ministr. Nová schůzka podle něj bude standardním jednáním tripartity. „Jen to bude zopakované, když z toho minulého utekli,“ podotkl. Ministr financí Kalousek je o kousek shovívavější. „Je to samozřejmě jejich právo, ale je to velmi smutné, že české odbory rezignovaly na účinek sociálního dialogu, což je podle našeho názoru ten hlavní nástroj hledání konsenzu mezi vládou, zaměstnanci i zaměstnavateli,“ dodal ministr.