Seznamte se: Vláda spojila Ruzyni a ČSA v Český Aeroholding

Praha - Vláda se dnes přiklonila k rozdělení společnosti Letiště Praha na dvě části, které budou vloženy do vznikajícího Českého Aeroholdingu. Návrh kabinetu předložil ministr financí Miroslav Kalousek, který tuto informaci po jednání vlády oznámil. V Českém Aeroholdingu se má v budoucnu propojit pražské letiště a skupina Českých aerolinií (ČSA).

„Mně bylo uloženo založit společnost Český Aeroholding, která byla zapsána do obchodního rejstříku 11. března,“ poznamenal Kalousek. Kabinet dnes souhlasil s tím, aby se součástí majetku aeroholdingu stal nemovitý a infrastrukturní majetek Letiště Praha. Dceřinou společností holdingu bude operátor, tedy s letištěm související licence, a majetkem bude sto procent akcií toho operátora, vysvětlil ministr financí. Bude tak podle něj dokončen restrukturalizační plán hlavní české dopravní letecké infrastruktury.

Miroslav Kalousek:

„Umožní to jak její (české dopravní letecké infrastruktury) další rozvoj, tak v případě zájmu i vstup strategických či finančních investorů.“

Pražské letiště by se podle schváleného návrhu nejdříve mělo rozdělit na čistě provozní část a na nemovitý majetek Letiště Praha, tedy budovy a vzletové dráhy, který podle zákona smí být pouze ve vlastnictví státu nebo společnosti se stoprocentním státním podílem. „Rozhodnutí vlády bude dalším plánovaným krokem na cestě k vytvoření celé holdingové struktury,“ prohlásil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob už v úterý.

Po ocenění se do Českého Aeroholdingu převedou všechna strategická aktiva Letiště Praha jako například ranveje, budovy a další nemovitosti. Majetek zůstane v rukou státu, tudíž nemůže být předmětem budoucí privatizace. Druhým krokem bude ocenění provozní společnosti Letiště Praha. Následně bude 100 procent akcií Letiště Praha vloženo jako nepeněžitý vklad do Českého Aeroholdingu.

Letiště Praha do rukou zahraničního investora?

Server Česká pozice navíc uvedl, že ministerstvo financí hodlá rozdělením společnosti a postupným vložením obou částí umožnit vstup zahraničního investora do Letiště Praha. Tím by se obešel zákon zakazující privatizaci letiště, který vloni v únoru prosadili sociální demokraté s podporou komunistů, zelených a lidovců.

Ministerstvo financí však rozdělení společnosti za tímto účelem popírá. „Děje se tak právě proto, aby nedošlo k porušení zákona,“ řekl Jakob s tím, že Letiště Praha musí být vlastněné společností se stoprocentním státním podílem a „tím Český Aeroholding je“. Podle něj se se vstupem strategického partnera počítá pouze u ČSA, poté co doběhne její restrukturalizace v roce 2012.

Vláda otevřela cestu ke vzniku Českého Aeroholdingu 19. února, když rozhodla o vložení 50 milionů korun do nově vznikající společnosti z části majetku Správy Letiště Praha. Jedním z hlavních cílů propojení Letiště Praha a ČSA jsou provozní a finanční úspory. Všechny součásti Českého Aeroholdingu budou nicméně obchodně samostatné.

Vydáno pod