Bez dotace budou muset dráhy propouštět

Praha – Kraje zatím marně čekají na dotaci od státu na regionální dopravu. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce totiž peníze použít na výplatu podpory stavebního spoření. Regiony si to ale líbit nenechají a přinejhorším se budou soudit, uvažují i o stávce. Chybějící peníze by totiž znamenaly rušení regionálních spojů a také propouštění.

Peníze na regionální vlaky by měly být na účtech nejpozději zítra, jenže žádné nejspíš nepřijdou. „Pro Středočeský kraj by to znamenalo zánik zhruba 40 procent všech regionálních spojů,“ tvrdí hejtman Středočeského kraje David Rath. Snížení dopravní obslužnosti by mohlo pro některé lidi znamenat zrušení jediné možnosti, jak se dostat například do práce.

Ve vzduchu visí stávka

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša o stávce:

„Asi bychom cestující veřejnosti ukázali, co by bylo, když nebudou dotace. Vlaky by nejezdily, tudíž my bychom jeden den ukázali, jak to vypadá, když jeden den nejezdí vlaky, co to znamená pro tento stát.“

Podle Českých drah proto vážně hrozí, že budou muset zrušit stovky regionálních spojů. Jenže to by nevyhnutelně znamenalo také propouštění. „My můžeme odjezdit pouze to, co si u nás někdo objedná a co se zaplatí. Jakmile bychom jezdili pod náklady, tak nemůžeme dlouhodobě fungovat,“ tvrdí mluvčí Českých drah Radek Joklík. Odborové sdružení železničářů proto uvažuje o tom, že by ještě do konce května vyhlásilo jednodenní stávku.

Kraje se ale ještě nevzdávají. Dotování ztrát regionální železniční dopravy jim totiž loni slíbila v memorandu Fischerova vláda. A to rovnou na deset let. Podle Kalouska ale není memorandum závazné. Ministerstvo dopravy si proto nechává vypracovat právní posudek a do té doby dotaci zmrazilo. „My musíme v tuto chvíli respektovat usnesení vlády, které nám právě neumožňuje tyto dotace vyplatit,“ hájí se mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Vše se nicméně rozhodne v pátek. Šéf Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek bude totiž jednat s ministrem Kalouskem. Pokud ani potom stát peníze krajům nepošle, chtějí je vymáhat u soudu.

Vydáno pod