Albert prodával kontaminované pistácie

Brno – Albert má další vroubek. Tentokrát prodával kontaminované pražené pistácie, které obsahovaly plísně. Pocházely z Íránu a v České republice je prodával řetězec Ahold Czech Republic, který provozuje právě prodejny Albert. Na kontaminované pistácie upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ahold po zjištění inspekce tuto potravinu okamžitě stáhl z oběhu.

Plíseň v pistáciích může ohrozit lidské zdraví

Výrobcem pistácií je podle Michala Spáčila z oddělení komunikace SZPI společnost IBK TRADE, která surovinu původem z Íránu nakoupila od firmy MB INDUSTRY s.r.o. Chrastava. IBK TRADE dodala společnosti Ahold 358,4 kilogramu zpracovaných pistácií. Konkrétně byl z trhu stažen výrobek s obchodním názvem „Pistácie pražené solené“ (šarže L046, datum minimální trvanlivosti 18. 12. 2011, balení 200 gramů).   

Michal Spáčil z oddělení komunikace SZPI:

„Vzhledem k datu minimální trvanlivosti mohou mít spotřebitelé kontaminované pistácie stále doma. SZPI nedoporučuje jejich konzumaci.“

Podle Spáčilových slov obsahovaly pistácie aflatoxiny. Jde o jeden z druhů mykotoxinů produkovaných některými druhy plísní a patří mezi nebezpečné látky ohrožující lidské zdraví. „Napadají především suché skořápkové plody, tedy například různé druhy oříšků, a dále například i některé obiloviny,“ vysvětluje Spáčil. Dovoz suchých skořápkových plodů z určitých zemí, například právě pistácií z Íránu, dále mandlí ze Spojených států, arašídů z Číny a podobně, podléhá zvláštnímu režimu.