Pomoc pro Portugalsko půjde i z českých kapes

Lisabon/Brusel – Většinu z celkových 78 miliard eur zahraniční pomoci, kterou dostane zadlužené Portugalsko, zaplatí Evropská unie. Ze záchranného fondu eurozóny a tzv. Evropského mechanismu finanční stability, na kterém se podílí i Česká republika, půjde na portugalské účty 52 miliard eur. Zbylých 26 miliard zaplatí Mezinárodní měnový fond.

Pokud by se mezinárodní společenství drželo rozdělení stejně jako v případě pomoci pro Irsko, znamenalo by to, že z mechanismu, na němž se podílí i Češi, půjde Portugalsku 26 miliard eur. To by znamenalo, že Česko se zaručí za úvěry ve výši téměř osmi miliard korun. Česká vláda by tyto peníze přímo neplatila. Z české státní pokladny by plynuly jen v případě, že by Portugalci nedostáli svým závazkům.

Výši úrokových sazeb půjčky mise Evropské komise, Evropské centrální banky a MMF zatím neurčila. Předpokládá se, že tak učiní až ministři financí eurozóny a EU na zasedání, které se uskuteční 16. května v Bruselu. V případě úvěrů od MMF by se nicméně měl úrok pohybovat mezi 3,25 a 4,25 procenty.

Jan Jedlička, analytik, Česká spořitelna:

„Portugalsko na tom rozhodně není tak špatně jako Řecko, není to země tak málo konkurenceschopná, jako jsou Řekové, není to země, která má tak velké problémy v systému veřejných financí. Otázka, zda bude Portugalsko schopno své dluhy splatit, je ale určitě na místě a nejbližší vývoj potvrdí, jestli zaberou úsporné a reformní kroky, nebo jestli se ta krize bude dále prohlubovat.“

Portugalsko by však mohlo získat poměrně nízký úrok ve srovnání s ostatními zeměmi, které mezinárodní společenství zachraňovalo v minulosti. V případě Řecka unie již úroky snížila a v případě Irska tak zřejmě učiní poté, co schválí výši úrokových sazeb pro Portugalce.

Zástupci mezinárodního společenství na dnešní tiskové konferenci upozorňovali, že finanční pomoc má nastartovat hospodářský růst a zlepšit velmi slabou konkurenceschopnost země. Než k tomu ale dojde, Portugalsko zřejmě čeká velmi hluboká hospodářská recese. Podle portugalského ministra financí Fernanda Teixeiry dos Santos se hospodářství země letos propadne o dvě procenta a stejně by se mělo vyvíjet i v příštím roce.

Portugalsko se přesto zavázalo, že do roku 2013 sníží rozpočtový schodek pod hranici tří procent HDP. Letos by měl deficit dosáhnout maximálně 5,9 procenta HDP, přičemž loni činil 9,1 procenta HDP. V příštím roce schodek nesmí podle dojednaných podmínek překročit hranici 4,5 procenta HDP a v roce 2013 se musí vejít pod tři procenta HDP, tedy pod hranici stanovenou unijními pravidly pro všechny členské státy.

Rozpočtové cíle mají pomoct splnit rozsáhlá úsporná opatření. Například starobní důchody a platy ve veřejném sektoru tak v Portugalsku zůstanou další dva roky beze změny, penze nad 1500 eur začnou podléhat dani, sníží a zkrátí se podpora v nezaměstnanosti z 36 měsíců na polovinu a některý státní majetek čeká privatizace.

Vydáno pod