Inspekce zavřela sklad v tržnici SAPA, byli v něm hlodavci

Praha/Brno – Sklad ve vietnamské tržnici SAPA v Praze 4 - Libuši, kterou provozuje společnost Saparia, byl dnes uzavřen. Celníci zde hledali padělky, místo toho ale našli obří sklad s potravinami v otřesných hygienických podmínkách. Maso leželo na zemi v bednách, nezakryté a v teple. Mezi ním se proháněly myši. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) tak ihned zakázala prodej všech potravin. Podle tiskové zprávy SZPI byl v provozovně cítit silný zápach a zatuchlina. Fotografie z místa naleznete zde.

Kromě masa sklad obsahoval potraviny pro přípravu asijských jídel

Michal Spáčil z oddělení komunikace SZPI:

„SZPI proto vystavila na skladovací prostory zákaz užívání, na potraviny pak zákaz uvádění do oběhu.“

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Pracovníci inspekce našli ve skladu potravin v budově B1 volně pohozený jed na hlodavce. Některé potraviny a jejich obaly byly okousané a znečištěné močí. Celkem šlo o 24,8 tuny potravin a 967 litrů nealko nápojů v plechovkách.

„Dále byla nařízena likvidace potravin znečištěných a jinak poškozených hlodavci,“ uvedl Spáčil. Zhruba 400 kilogramů potravin bylo v době kontroly odvezeno k likvidaci, 250 kilogramů masa už skončilo v kafilerii. Kromě něj byla ve skladu i rýže a další potraviny určené především pro přípravu asijských jídel. Kam přesně odtud maso putovalo, ale není jasné.

SZPI také vyrozuměla o situaci Státní veterinární správu. Kontrolu prováděli inspektoři ve spolupráci s Policií ČR na základě upozornění od pracovníků celní správy. „Sklady, kde se skladují potraviny živočišného původu, musejí být u nás zaregistrované. A v tomto případě to v podstatě byl sklad na černo,“ dodal k tomu hygienik Státní veterinární správy Miloslav Olach. „Jedná se o provozovatele, který je problémový, minule už byl stíhán,“ dodal hygienik. Podnikatel, který si sklad pronajímá, má přijít věc vysvětlit Státní veterinární správě.

Nešlo o první zásah SZPI na této tržnici. V polovině ledna inspekce na tržnici zakázala prodej 3,5 tuny potravin, které nebyly adekvátně označeny a prodejci je skladovali v místech s nedostatečnou hygienou.