Úspory přibrzdí českou ekonomiku, poroste jen o 1,5 procenta

Praha – Česká ekonomika letos posílí jen o 1,5 procenta, počítá s tím Česká národní banka, která dnes o desetinu procentního bodu zhoršila svůj únorový odhad. Brzdou rychlejšího růstu jsou škrty ve státních výdajích, odeznívající investice do zásob a zpomalení růstu v zahraničí. Horší je nově i výhled na příští rok, kdy podle centrální banky hrubý domácí produkt poroste o 2,8 procenta namísto tří.

„K obnově robustnějšího růstu dojde v roce příštím,“ uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer. Zároveň ale upozornil, že oproti předchozí prognóze je v té nové minimum rozdílů. „Nic z toho neopravňuje k dramatickému přehodnocení naší stávající pozice,“ dodal.

Svůj výhled růstu ekonomiky před několika dny přehodnotilo i ministerstvo financí. Letos by podle jeho prognózy měl HDP posílit o 1,9 procenta a v roce 2012 zrychlit růst na 2,3 procenta. Z průzkumu prognóz 19 tuzemských odborných institucí pak vyplývá, že česká ekonomika v letošním roce poroste v průměru o dvě procenta a příští rok o 2,8 procenta.

Posilovat by podle centrální banky měl kurz české koruny. Zatímco letos ČNB odhaduje průměrný kurz tuzemské měny na 24,10 Kč/EUR, příští rok počítá s jeho posílením na 23,40 Kč/EUR.

Celková inflace se podle ČNB v současnosti pohybuje kolem dvouprocentního inflačního cíle a na této úrovni se bude nacházet i nadále. „Inflační tlaky z domácí ekonomiky nejsou patrné. Stále trvá naše očekávání, že budoucnost bude vypadat velmi podobně jako nedávná minulost,“ uvedl Singer. Ve druhém čtvrtletí roku 2012 by měla být inflace na 2,2 procenta, ve třetím čtvrtletí roku 2012 by měla klesnout na 2,1 procenta.

Vyšší DPH zpomalí ekonomiku ještě víc

Centrální banka navíc vytvořila i alternativní scénář vývoje ekonomiky, který počítá již s dopady plánovaného zvýšení snížené sazby DPH z deseti na 14 procent s platností od roku 2012. Tato změna by měla zvýšit podle ČNB inflaci o 1,1 procentního bodu a snížit ekonomický růst o zhruba 0,4 procentního bodu.

Dnes centrální bankéři rozhodovali také o výši úrokových sazeb. Tu ale nezměnili a hlavní sazba tak zůstává na svém historickém minimu 0,75 procenta. Stejně tak dnes ponechala beze změny na 1,25 procentech sazby i Evropská centrální banka.

Vydáno pod