KB vkročila do 1. čtvrtletí s 3,38miliardovým ziskem

Praha – Komerční banka vkročila do prvního letošního čtvrtletí s růstem čistého zisku o 5,2 procenta na 3,38 miliardy korun. K dobrému výsledku přispěl významný pokles nákladů na rizika proti stále zvýšené úrovni z počátku loňského roku. Hlavní zdroj příjmů banky, tedy čisté úrokové výnosy meziročně také mírně vzrostly na 5,4 miliardy korun.

Výsledky zklamaly investory

Výrazný pokles nákladů na riziko, růst úrokových výnosů a lepší výnosy z poplatků a provizí pomohly Komerční bance k meziročnímu růstu zisku. I tak ale zaostala za odhady analytiků a investory nepotěšila.

Analytik J&T banky Milan Lávička:

„Zklamaly příjmy společnosti. Na druhou stranu to bylo kompenzováno nižšími náklady, a to jak provozními, tak náklady na splácené úvěry.“

Provozní výnosy banky zůstaly ve čtvrtletí na přibližně stejné úrovni jako loni. Celková bilanční suma skupiny ke konci března meziročně stoupla o necelé procento na 704 miliard korun. Podobný vývoj měl i celkový objem vkladů, který v prvních třech měsících roku činil 536,1 miliardy korun.

Celkový objem úvěrů poskytnutých Skupinou KB ke konci března 2011 se meziročně zvýšil o 4,2 procenta na 398,2 miliardy korun. „Pokračuje růst úvěrů na bydlení a oproti minulosti začínáme vidět oživení i u úvěrů podnikům, které donedávna stále klesaly. Na straně depozit pak ta stagnace přetrvává již delší dobu, nicméně i zde je vidět určitou stabilizaci,“ dodal Lávička.

Banka přichází o klienty, letos se zaměří na jejich získávání

Komerční banka měla ke konci března meziročně o dvě procenta méně klientů, celkem 1,583 milionu. Letos by banka ráda získala klienty nové. Ke konci března měla banka 395 poboček a 680 bankomatů.

Z hlavních konkurentů zatím oznámila výsledky za první čtvrtletí jen Česká spořitelna, které vzrostl konsolidovaný čistý zisk o téměř 21 procent na 3,8 miliardy korun. ČSOB oznámí výsledky 12. května.

Komerční banka patří k největším bankovním skupinám v tuzemsku. Loni vykázala konsolidovaný čistý zisk 13,33 miliardy korun, což bylo meziročně o pětinu více. Hlavním majitelem Komerční banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. Té klesl v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk o 13,8 procenta na 916 milionů eur (22,1 miliardy korun). Za slabší výsledky může změna hodnoty vlastního dluhu.

Komerční banka
Zdroj: ČT24