Facebook a Google se chtějí spojit se společností Skype

Silicon Valley - Spojení se společností Skype, která zajišťuje telefonování přes internet, zvažují nezávisle na sobě dva internetoví giganti - Facebook a Google. Estonská společnost má s americkými vlastníky bohaté zkušenosti. V minulosti totiž patřila aukční síni eBay. Dnes má přes půl miliardy uživatelů, funguje i v mobilních telefonech. Podle analytiků by akvizice služby mohla vyjít až na čtyři miliardy dolarů. Rozhodnutí se takto spojit přichází poté, co společnost Skype odložila svůj vstup na burzu.

Internetoví giganti Facebook a Google projevili zájem o spojení se společností Skype. Informace přichází poté, co společnost Skype odložila záměr vstoupit na burzu až na druhou polovinu letošního roku. Hodnota firmy se aktuálně odhaduje na tři až čtyři miliardy dolarů.

Skype stojí na rozcestí

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Skype ukázal cestu, jak levně telefonovat po celém světě a dostal k počítačům i starší generaci. Teď stojí na rozcestí. Buď se zase nechá koupit od Američanů, a nebo zkusí sehnat peníze na burze.  

Facebook uvažuje hned o dvou variantách, kdy by chtěl službu zcela odkoupit, nebo by se obě firmy podílely na nějakém společném projektu. Spolupráci s Facebookem se Skype nebrání ani teď a příkladem je podpora Facebooku v programu Skype. Druhý hráč, Google, se zajímá hlavně o možnost se Skypem spolupracovat. Nicméně jednání jsou zatím teprve na začátku.

Blíže ke Skypu má Facebook

Google sám už podobnou službu jako Skype nabízí, neboť zákazníci můžou používat Google Voice, který pracuje podobně jako Skype. Podle analytiků by tak dávalo větší smysl spojení Skypu s Facebookem. „Doposud k sobě měly z hlediska propojování blíže Facebook a Skype než Google,“ potvrzuje šéfredaktor serveru Tyinternety.cz Vojtěch Bednář.

Spoluzakladatel Skype Niklas Zennström:

„Skype se - obrazně řečeno - dotkl života milionů lidí, a to je něco, na co můžeme být hrdí. Rád bych si myslel, že jsme zase udělali svět trochu plošší a menší.“ 

Zkušenost s americkými investory už Skype má. V roce 2005 ho koupil provozovatel aukční síně eBay za tři miliardy dolarů. O tři roky ho ale za necelé dvě miliardy prodal. Důvodem byl úpadek zisků a navíc spory se zakladateli. Nyní má ale Skype ke zvýšení zisků potenciál. Z půl miliardy uživatelů totiž platí za volání jen necelých osm milionů. Za loňský rok se tak příjmy dostaly jen na 800 milionů.

Telefonování
Zdroj: ČT24