Ropa znovu silně klesá

Singapur/Londýn - Ceny ropy přerušily přechodný růst, kterým během noci reagovaly na rekordní čtvrteční propad, a vrátily se k poklesu. Další zhruba čtyři procenta ztrácí barel severomořského Brentu a stojí méně než 107 dolarů, podobně americká lehká ropa oslabila pod 96 dolarů za barel. Vedle cen ropy klesá i cena stříbra, naopak zpevňují zlato a platinové kovy.

Barel severomořské ropy Brent se kolem 10:00 prodával za 106,10 dolaru a proti předchozímu závěru byla jeho cena nižší o více než čtyři procenta. V průběhu čtvrtečního obchodování se přitom cena ještě pohybovala kolem 120 dolarů. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) dnes zlevnil na 95,30 USD, což je propad v podobném rozsahu.

Analytik investiční společnosti Bache Commodities Tony Machacek:

„Za propadem byl nejprve růst kurzu dolaru, ale i když se euro zotavilo, došlo na druhou fázi likvidace pozic, které spekulují na růst cen.“

Ropa na horské dráze (zdroj: ČT24)

Ceny ropy spadly ve čtvrtek asi o deset procent a Brent zaznamenal v dolarovém vyjádření nejhlubší propad v historii, pokud se vezme v úvahu i pokles po skončení řádného obchodování. Během řádné seance ropa zlevnila o necelých devět procent, což byl druhý nejhlubší propad.

Podle analytiků pramení nervozita z avizované zprávy o vývoji míry nezaměstnanosti ve Spojených státech. Dubnová data o situaci na americkém trhu práce budou oznámena odpoledne, obchodníci se ale obávají, že čísla nebudou dobrá. Během týdne už byla totiž zveřejněna data o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a údaje o tvorbě pracovních míst v soukromém sektoru. Ani v jednom případě výsledek nebyl dobrý.

Trhy se ve čtvrtek bály zpřísňování měnové politiky

Čtvrteční propad cen způsobily především obavy ze zpomalení hospodářského růstu v důsledku předpokládaného zpřísňování měnové politiky. Centrální banky v některých zemích už se zvyšováním úrokových sazeb začaly, jiné se k tomu v nadcházejícím období chystají. Vedle horších zpráv a trhu práce v USA se přidala i horší statistika o průmyslových zakázkách v Německu a asi i vliv komentářů šéfa Evropské centrální banky (ECB).

Podle očekávání nechala ECB ve čtvrtek základní úrok na 1,25 procenta, kam jej z historického minima posunula před měsícem. Trh ale čekal, že šéf ECB Jean-Claude Trichet bude avizovat další zvýšení už na červen, což se ale nestalo. Euro se tak vydalo prudce dolů a následné zpevnění dolaru pak přispělo k propadu cen komodit.

Nezaměstnanost v USA
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo/Gregory Bull