Nabucco nabírá další zpoždění

Brusel – Projekt plynovodu Nabucco znovu nabírá zpoždění. S jeho stavbou by se mělo začít v roce 2013, plyn by měl plynovod komerčně přepravovat od roku 2017. To je o dva roky později, než se doposud uvádělo. Konsorcium dnes také vůbec poprvé připustilo možnost spojení s konkurenčními projekty. K výši nákladů na projekt se však nikdo vyjádřit nechtěl.

Bude stát Nabucco dvojnásobek?

Poslední zprávy uvádějí, že by se náklady na projekt oproti současnému odhadu, který činí 7,9 miliardy eur (190,5 miliardy korun), mohly zvýšit na dvojnásobek. Podle zdroje blízkého projektu budou muset být náklady revidované na 12 až 15 miliard eur. Výkonný ředitel konsorcia Nabucco Gas Pipeline International GmbH Reinhard Mitschek zvěsti nekomentoval, uvedl však, že bude plynovod o 550 kilometrů delší, než se původně plánovalo.

Výkonný ředitel konsorcia Nabucco Gas Pipeline International GmbH Reinhard Mitschek o prodloužení plynovodu:

„To automaticky neznamená, že bude nutné ve stejném rozsahu zvýšit i investice. Poskytnout nyní údaj o ceně by bylo předčasné.“

Konsorcium dnes poprvé připustilo, že je otevřené i dalším projektům. Do současnosti se přitom vyhýbalo sloučení Nabucca například s plynovody ITGI a TAP, které mají přivádět plyn z oblasti Kaspického moře do Itálie. „Pokud mohou přinést přidanou hodnotu, pak vezmeme všechny přepravce na palubu,“ uvedl Mitschek. „Vidíme Nabucco jako páteř a hlavního běžce celého systému. Jsme otevřeni i ke spojením s vedlejšími tratěmi,“ dodal.

Projektovaný plynovod Nabucco
Zdroj: ČT24