Po půl roce opět v USA roste nezaměstnanost

Washington – V dubnu vzniklo sice ve Spojených státech nejvíce pracovních míst téměř za celý rok, přesto míra nezaměstnanosti stoupla z březnových 8,8 procenta na 9 procent. Nezaměstnanost tak vzrostla poprvé od listopadu loňského roku. Důvodem je, že více lidí začalo hledat práci. Statistici jsou zklamaní, nezaměstnanost podle jejich odhadů měla zůstat na březnové úrovni.

Soukromý sektor zaměstnával, stát propouštěl

Na tvorbě nových pracovních míst se nejvíce podíleli soukromí zaměstnavatelé, kteří i přes růst nákladů na pohonné hmoty vytvořili 268 tisíc pracovních míst, což byl nejvyšší počet od února 2006. Nová pracovní místa vznikala ve všech oborech - v maloobchodě, továrnách, finančních firmách, vzdělání, zdravotní péči i ve stavebnictví. Stát však propouštěl. Odborníci v dubnu očekávali pouze vznik 186 tisíc nových volných pozic.

V období let 2007 až 2009, tedy za dobu recese, v ekonomice zaniklo osm milionů pracovních míst. Podle ekonomů je pro výraznější snížení nezaměstnanosti potřeba, aby ekonomika vytvořila měsíčně 250 až 300 tisíc pracovních míst. Počet nezaměstnaných se v dubnu zvýšil na 13,7 milionu, což je téměř dvojnásobek ve srovnání s dobou před prosincem 2007, tedy před začátkem recese.

Míra nezaměstnanosti v USA
Zdroj: ČT24/U.S. Bureau of Economic Analysis