Nečas: Nafukování unijního rozpočtu je nepřijatelné

Praha - V době úsporných opatření není možné, aby se rozpočet Evropské unie dále navyšoval. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) by měl být na úrovni jednoho procenta výkonu evropské ekonomiky. V jednáních o rozpočtu pro léta 2014 až 2020 bude také premiér prosazovat, aby Česká republika zůstala čistým příjemcem unijních peněz. Bít se bude i za reformy zemědělství.

Rozpočet musí projít reformami

Premiér Petr Nečas:

„Evropský rozpočet by měl být v tom objemu zhruba jednoho procentního bodu hrubého národního důchodu.“

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Prosté seškrtání unijního rozpočtu by bylo podle Nečase chybou. Po jednání s eurokomisařem pro rozpočet a finanční plánování Januszem Lewandowským dodal, že je třeba rozpočet podpořit reformami. Důležité je také měřit všem státům jedním metrem, dodal Nečas. Peníze z unijního rozpočtu by se měly investovat efektivněji. Jedině tak bude podle něj Evropská unie konkurenceschopná. Jednou z dalších priorit české vlády při jednáních o rozpočtu je i kohezní politika jako základní nástroj solidarity.

„Převážná většina prostředků kohezní politiky by měla být koncentrována na méně vyspělé státy a regiony, neboť zde prostředky EU vytvářejí největší evropskou přidanou hodnotu,“ souhlasí i český ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Musí být zohledněny další priority jako například energetická bezpečnost nebo migrace,“ myslí si ale Lewandowski

Loni Česko z unijního rozpočtu ukořistilo nejvíce

Loni České republice z evropského rozpočtu přiteklo o 47 miliard korun více, než do něj odvedla. To je od vstupu Česka do unie nejlepší výsledek. Od roku 2004 se však česká ekonomika zvedla, a dá se tedy předpokládat, že od roku 2014 bude mít Česko v evropských fondech k dispozici méně peněz.

Vydáno pod