Odbory se vrací na jednání tripartity

Praha - Odboráři rozhodli, že se zapojí do jednání tripartity o reformách. Schůze s vládou a zaměstnavateli je naplánovaná na 20. května, tedy den před chystanou demonstrací. Tu odbory neodvolají, jestli kabinet reformní zákony sociální a zdravotnické oblasti nepřepracuje. V tomto případě hodlají přistoupit k radikálním protestním akcím, jak uvedl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Poslední jednání tripartity o reformách se konalo už 21. dubna, ovšem odboráři jej na protest opustili. Stěžovali si na to, že vláda nebere jejich výhrady k reformám vážně a že jim předkládá k debatě často návrhy, které sama už schválila. Vedení největší odborové centrály jednalo dnes o dalším postupu několik hodin. Dnešní ranní jednání s premiérem Petrem Nečasem podle něj nebylo jednoduché. Cílem odborářů ale je jednat do poslední chvíle, uvedl Zavadil.

Jaroslav Zavadil, šéf ČMKOS

„Samotné jednání (odborářů) bylo dlouhé a hektické. Názorové hladiny byly rozdílné, jsou tu svazy s radikálními postoji.“

Telefonát Jaroslava Zavadila (zdroj: ČT24)

Zavadil upozornil, že pokud se situace nezmění, „demonstrací to nemůže končit“. Označil ji za poslední varování před případnými dalšími akcemi. Ty ale nechtěl přiblížit. Odbory zaměstnanců v dopravě už dřív mluvily o možné stávce.

Odboráři sepisují otevřený dopis premiérovi

Přestože někteří předáci volali po razantnějším postupu už teď, ČMKOS jako celek zatím sází na jednání a do 21. května razantní kroky podle svého šéfa Zavadila nepodnikne. Premiérovi také pošle otevřený dopis, v němž vysvětlí své výhrady k chystaným reformám.

S Nečasem se Zavadil a šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková setkali také dnes při neformálním jednání. Podle Zavadila předseda vlády na některé výhrady odborů reagoval pozitivně. „Pořád je to ale zásadní. Požadujeme stažení a přepracování sociální reformy,“ zdůraznila po setkání Žitníková. Dodala, že premiér na schůzce prohlásil, že principy reforem jsou v pořádku a je ochoten jednat jen o dílčích změnách.

Miroslav Kalousek, ministr financí:

„Je samozřejmě možné hledat dohodu o nějakých parametrech. Není možné ustoupit od základních systémových změn. To, na co apelují odbory, je nesouhlas vůbec s principem těch reforem. A tam se obávám, že k dohodě nemůže dojít.“

ČMKOS jako největší odborová centrála v zemi má k vládním reformním záměrům výhrady. Odmítá je i druhá centrála Asociace samostatných odborů. Kritika padá na důchodovou, zdravotnickou, sociální i daňovou reformu. Podle předáků by zhoršily život v Česku a mají jen vytahat další peníze z kapes lidí.

Odboráři demonstrují proti úsporám
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK