Iráčané dnes po 30 letech vyrazí do kina

Bagdád - Iráčané se téměř po třiceti letech mohou opět podívat na film v kině. Během diktatury prezidenta Saddáma Husajna velká plátna ze země v podstatě zmizela. Díky nadšení jednoho iráckého podnikatele by mělo jen v Bagdádu do čtyř let vzniknout třicet filmových stánků. Poprvé do kina mohou Iráčané vyrazit už dnes.

Irácké děti pochopí, co je kino

Podnikatel Zaid Fadhel:

„Hlavní myšlenkou bylo vrátit kina do Iráku. Ve 40. a 50. letech jsme v arabském světě byli v této oblasti na špici. Pamatuji si, jak můj otec brával mou starší sestru do kina každý pátek večer.“

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Irácký podnikatel Zaid Fadhel splní nejen svůj sen, ale i přání mnoha Iráčanů. Pomocí své investice ve výši zhruba 13 milionů korun totiž obnoví v zemi tradici chození do kina. Obyvatelé Iráku si tak budou moci hollywoodské filmy nebo produkci Bollywoodu vychutnat na velkém plátně.

„Vítám tento nápad. Otevření kina je něco jako otevření okna do života. Teď ještě zbavit se cenzury. Nechme lidi, ať si vyberou, na který film půjdou,“ komentuje nadšeně podnikatelský záměr herec a režisér Azeez Khayyoun. „Můžeme si gratulovat. Zítra poprvé po mnoha letech uvidí naše děti film v kině. Doteď seděly jen před televizí,“ dodává vedoucí komise pro divadlo a kinematografii Shafiq Al-Mehdi.

Nově otevřené kino pojme 75 diváků. Sedačky pocházejí ze Španělska, další nezbytné vybavení pro samotnou projekci potom z Itálie nebo Německa. V Iráku vzniknou i čistě dětská kina. Brzy by se Iráčané měli dočkat i 3D projekcí. Otevření tří takových sálů plánuje také vláda.

Na nové filmy do zahraničí? Brzy snad minulost

Husajnovu diktaturu přežila jen hrstka kin. Ani tak si ale lidé nemohli příliš vybírat. Vláda totiž diktovala, co se bude promítat. Nové filmy tak Iráčané mohli vidět pouze v zahraničí. Příznivci projektu teď doufají, že se podaří uzavřít distribuční smlouvy s věhlasnými filmovými studii, jako je například Warner Bros.