Komisař pro rozpočet: Řecko se už potrestalo dost

Praha – Země Evropské unie, které nezvládly své finance a musely požádat své zahraniční partnery o pomoc, by už unie neměla trestat. Myslí si to alespoň eurokomisař pro plánování a rozpočet Janusz Lewandowski. Podle něj zemím jako Řecko, Portugalsko a Irsko už dost spadl hřebínek, když musely jít do Bruselu s prosíkem o peníze.

„Myslím, že na Řeky čekalo hlavně morální potrestání. Vezměte si hrdou zemi, hrdý národ, který najednou prosí o peníze. Do toho by se nechtělo nikomu. Ať už jde o Řecko, Portugalsko nebo Irsko,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT24 Lewandowski, podle kterého je potřeba s tvrdými tresty na poli unie zacházet opatrně.  

Eurokomisař by unijní politiku vůči členským zemím stavěl spíš na metodě cukru a biče. „Tím bičem je možnost pozastavit platby. A pokud někdo nedostojí svým slibům, měli bychom to skutečně udělat. Nezapomínejme ale ani na cukr – musíme si vytvořit i rezervy tak, abychom naopak mohli odměnit ty státy, které zase udělají víc, než by musely,“ míní.

Rozhovor s Januszem Lewandowskim (zdroj: ČT24)

Česko by evropské finance kritizovat nemělo

Zvláště z Německa se v posledních měsících ozývá kritika, že záchrana zadlužených evropských zemí je příliš nákladná a že příliš zatěžuje daňové poplatníky. Euroskepticismus vůči evropským financím a také třeba administrativní náročnosti rozdělování dotací se už ale začíná vkrádat i do Česka. Lewandowski to ovšem kritizuje. Bohaté země, které jsou čistými přispěvateli do unijního rozpočtu, právo na kritiku mají. Ty státy, které z něj jako Česká republika spíše čerpají, by se s kritikou podle komisaře měly držet zkrátka.

„V bohatých zemích kritiku chápu. Jenomže tady v Česku? Vám unie nabízí investice – budujete si za ně kapacity, to je snad dobré, ne?“ podotkl evropský komisař.

Zároveň ale připomněl, že se unie snaží šetřit, kde se dá. „Administrativu jsme zmrazili na současné úrovni. A uvědomte si, že se to týká 60 různých institucí – v Lucemburku, Štrasburku, Bruselu a jinde,“ uvedl. Podle Lewandowkého ale unie příliš ušetřit na svém provozu nemůže. Bruselský aparát podle něj sní jen necelých 6 procent rozpočtu. Zbývajících 94 procent dostanou členské země.