Inflace v dubnu zpomalila

Praha – Tempo zdražování v českých obchodech v dubnu mírně zpomalilo, meziroční míra inflace klesla na 1,6 procenta z 1,7 procenta v březnu. Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zboží a služeb zvýšily o tři desetiny procenta. Zpomalení meziročního růstu cen nastalo zejména u alkoholických nápojů a tabáku. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

V porovnání s ostatními zeměmi eurozóny je Česká republika výjimkou. „Inflace je mnohem nižší než ve většině evropských zemích, a to i ve srovnání s dalšími světovými zeměmi. V průměru se teď v eurozóně inflace blíží ke třem procentům. Jsou tam dva hlavní faktory. Jednak je přetrvávající slabá poptávka, která netáhne ceny nahoru, a jednak je to posilující koruna, která tlumí vyšší ceny na světových trzích,“ vysvětlil analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

„Zatímco ve světě inflace roste, česká ekonomika je výjimkou,“ komentoval čerstvá data ČSÚ i analytik Komerční banky Jiří Škop. V dalších měsících ovšem inflace podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky pravděpodobně poroste. „V červnu a červenci by se měly zvyšovat ceny plynu, což je důsledek předešlého vývoje cen komodit na světových trzích. V létě pravděpodobně míra inflace dosáhne dvouprocentní úrovně, poté poroste dál,“ uvedl.

Za pomalejší inflací stojí tabák a alkohol

O pomalejší inflaci se postarali hlavně prodejci alkoholu a tabáku. Ti sice v dubnu zdražovali, ve srovnání s březnem byl ale růst cen víc než o polovinu pomalejší. Podobná byla situace i co se týče cen bydlení a pohonných hmot. Ceny automobilů byly v dubnu nižší meziročně o 5,3 procenta.

Největší vliv na růst celkové úrovně spotřebitelských cen tak měly potraviny a nealkoholické nápoje. Zvýšila se i cena dopravy nebo oblečení a bot. Za jeden pár bot si zákazník připlatil oproti březnu o 5,5 procenta víc. Z potravin zdražil meziměsíčně například cukr nebo vejce. Nerostly ale ceny všeho. Například ovoce zlevnilo o šest procent. Levněji vyšla i lahev vína nebo kytice. „Jde o typický sezónní faktor, kdy ceny ovoce jsou v průběhu zimy na vyšší úrovni a s příchodem jara ovoce zlevňuje,“ dodal Šimek.

Podle metodiky Eurostatu zdražovalo v Evropě nejvíc Rumunsko. Tamní ceny vzrostly o osm procent. S pětiprocentním růstem ho následovalo Estonsko.