Kakao z Pobřeží slonoviny se vrací na trh

Abidžan – Kakao z Pobřeží slonoviny se vrátilo na mezinárodní trhy. Tamní vláda zrušila zákaz vývozu, který kvůli politickým nepokojům a probíhajícímu ozbrojenému konfliktu platil skoro čtyři měsíce. Země je největším producentem kakaa na světě. Z tamních plantáží pochází víc než třetina celosvětové spotřeby.

Kvůli konfliktu, který v zemi vypukl po listopadových prezidentských volbách, zůstalo ve skladech zhruba půl milionu tun kakaa. Vítěz voleb Alassane Ouattara totiž jeho vývoz zakázal, aby svého konkurenta odřízl od podstatné části příjmů. Teď se země vrací k normálnímu životu.

Minulý týden se vývozci kakaa dohodli s novou vládou na pravidlech, podle kterých budou platit clo a prezident zákaz odvolal. Pytle plné kakaových bobů tak znovu opouštějí přístavy na Pobřeží slonoviny. „Během nepokojů naštěstí nebyla poškozena infrastruktura. Přístav je plně funkční, můžeme hned přijímat nákladní lodě. Máme i dost lidí, není to žádný problém,“ vzkázal exportérům kakaa šéf provozu přístavu v Abidžanu Idrissa Dosso.

Kakao z Pobřeží slonoviny (zdroj: ČT24)

Během konfliktu se cena kakaa na světových trzích dostala na krátko až na nový rekord 3 775 dolarů za tunu. S ustávajícími boji ale klesla nervozita obchodníků a s ní i tržní cena. V současnosti se tak kakao prodává zhruba o 600 dolarů levněji.