Pozor na nebezpečné kousátko pro děti

Praha - Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před používáním masážního kousátka ve tvaru medvídka Pú. Podle zjištění kontrolorů jeho vibrace stonásobně překračují hygienický limit, což může být nebezpečné pro zdraví malých dětí. O nebezpečnosti výrobku informoval hlavní hygienik Michael Vít. Více informací se dozvíte na stránkách ministerstva.

„Na základě měření bylo zjištěno, že hodnoty vibrací o více než 40 dB (stonásobně) překračují hygienický limit pro vibrace přenášené zvláštním způsobem způsobující intenzivní kmitání v horní části páteře a hlavy pro dospělého jedince,“ upřesnil Vít.

Plastové kousátko pochází z Číny a je určeno dětem starším šesti měsíců. Výrobek má ulevit jejich bolavých dásním při prořezávání zubů. Kousátko tvoří žlutý medvídek Pú s červeným tričkem, modrým kroužkem a dvěma včelkami zelené a fialové barvy.

Výrobek do Česka dováží společnost Quido Bergman z Prahy 9. Na přední straně se nacházejí nápisy Disney baby, the first years ™, 6m+ a název kousátka v angličtině. Na etiketě na zadní straně obalu je uveden český název výrobku včetně kódu 24018, věkového omezení (6m+) a pokynů k používání a čištění.