Státní půjčky na nájemní bydlení lákají investory i banky

Praha – Státní fond rozvoje bydlení plánuje v rámci nové koncepce poskytovat levné půjčky na výstavbu nájemního bydlení. Chce tak rozhýbat trh s nájemním bydlením, který nyní v Česku spíše skomírá. A jeho snaha už nachází kladnou odezvu. Státní úvěry lákají investory, dobrý byznys v nich ale vidí i banky, přestože by se na první pohled mohlo zdát, že je stát připraví o část klientely.

Stavitelé bytů zatím většinou tvrdí, že výstavba nájemních bytů je pro ně kvůli malé návratnosti nevýhodná. Nové nájemní bydlení tak v současnosti v Česku prakticky nevzniká. Nová koncepce ministerstva pro místní rozvoj by to ale měla změnit.

Developeři se už na novou příležitost těší. S jejím využitím nechtějí váhat. „V Praze má nájemní bydlení potenciál a mohl by se stát dalším z pilířů odbytu, stejně jako je tomu v okolních zemích. V naší střednědobé strategii s tímto také počítáme,“ uvedl finanční ředitel developerské společnosti Finep Štěpán Havlas.

Půjčky na nájemní bydlení tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

Už teď je ale jasné, že na všechny investory, kteří by měli o levné úvěry zájem, se nedostane. Peněz je málo, Státní fond rozvoje bydlení si tak bude mezi uchazeči vybírat.

Jak nepřipravit banky o klienty? Ministerstvo už má plán

O něco těžší to budou mít s novými půjčkami banky. Úvěry za tak výhodných podmínek jako stát poskytovat nemohou, a tak by mohly přijít o část klientů. „S ohledem na dlouhodobý charakter umořování investice banky nejsou schopny v zásadě garantovat úrokovou míru na tu dobu, po kterou by se měl ten úvěr splácet,“ uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous.

Stát ale podle něj na banky rozhodně nezapomene. Fond rozvoje bydlení se může za úvěr zaručit a banky díky tomu budou moci úrokové sazby snížit. V tom už vidí finanční domy dobrou podnikatelskou příležitost. „Nájemní bydlení považují za bezpečnou oblast s nízkými rizikovými náklady,“ podotkl Pavel Kühn z České spořitelny. „Máme už 30 až 40 procent zájemců o nájemní bydlení, takže si myslíme, že to bude fungovat,“ dodal.

Nové státní úvěry by měly podporovat byty s minimální plochou 35 metrů čtverečních a maximálním rozměrem 90 čtverečních metrů. Základní úroková sazba pro byt, který budou moci v budoucnu využívat nájemníci bez jakéhokoliv omezení, bude 3,5 procenta. Ten, kdo bude chtít za úvěr platit jen dvě procenta, bude muset nabídnout bydlení seniorům nebo lidem se zdravotním postižením či nízkými příjmy.

V bance
Zdroj: ČT24