Czech Coal rozdával obcím, Jiřetín se prý bez „almužny“ obejde

Most - Těžařská společnost Czech Coal dnes oznámila, že rozdá 12 městům a obcím ze severočeského regionu celkem 4,3 milionu korun. Ani jedno z měst bojujících proti prolomení limitů těžby, například Horní Jiřetín a Litvínov, ovšem mezi příjemci není. Peníze, které těžaři obcím dávají, označil jiřetínský místostarosta Vladimír Buřt (SZ) za almužnu a výsměch. Litvínovský starosta a poslanec za Věci veřejné Milan Šťovíček chce prosadit zákon, který by ukládal větší kompenzace pro těžařské společnosti.

Czech Coal s Horním Jiřetínem nespolupracuje už několik let a v březnu vypověděl smlouvu i sedmadvacetitisícovému Litvínovu. Důvod měl být ten, že starosta Šťovíček odsuzuje těžbu a odmítá jednat o případných ústupcích. Jiřetín by v případě prolomení územních limitů zmizel v těžební jámě a Litvínov by se octl na jejím okraji.

Těžaři zároveň uvádí, že s Jiřetínem údajně spolupráce opět začíná. „Určitý posun tam je. Teď se rozhodli s námi do určité míry komunikovat o možné finanční podpoře některých aktivit,“ uvedla ředitelka regionální politiky Czech Coal Liběna Novotná. Ve hře je prý zatím podpora pro místní hasiče.

Příspěvky obcím představují 0,3 procenta ročních tržeb Czech Coalu

Czech Coal dává kromě povinných odvodů za vydobytý nerost, na nichž dostává Jiřetín 27 milionů korun ročně, na takzvanou regionální politiku každý rok zhruba 30 až 40 milionů. Firma o tom často hovoří, uvádí, že to dokládá její zájem o region. To, co obcím dobrovolně rozděluje, odpovídá 0,25 až 0,3 procenta jejích ročních tržeb. Ty se v roce 2009 pohybovaly okolo 12 miliard při čistém zisku 3,29 miliardy.

Avšak poměr mezi hospodářskými výsledky a dary prý místostarostu Buřta uráží: „Tyhle almužny jsme odmítli dobrovolně, je to výsměch tomuto regionu. Z toho, co si z něj těžaři berou, do něj vrací zlomek, nebo spíš skoro nic.“ Podle něj měl situaci vyřešit zákon, který v letech 2008 a 2009 připravoval tehdejší ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) a který by ukládal platit milionové kompenzace všem dotčeným obcím.

Také Šťovíček nyní uvažuje podobným směrem. „Uhelné bohatství patří státu, ale ten z toho dostane naprosté minimum, zatímco skoro všechno zůstává soukromé firmě,“ míní. Částky, které Czech Coal obcím dává, také považuje za velmi malé: „Myslím, že tenhle postup je už neúnosný, státu tím unikají obrovské peníze. Připravuji určitý návrh a nějaká změna je snad na spadnutí.“

Těžba uhlí u zámku Jezeří
Zdroj: Filip Singer/ISIFA/EPA