Zakladatel fondu Galleon shledán vinným z konspirace a podvodu

New York - Soud v New Yorku shledal zakladatele fondu Galleon Group Raje Rajaratnama vinným z konspirace a podvodu v případě zneužívání důvěrných informací při obchodování s cennými papíry. Porota newyorského soudu dospěla k tomuto jednomyslnému rozhodnutí po dvanáctidenním rokování. Nyní může být Rajaratnam (53) odsouzen až k 25 letům vězení. Výši trestu by měl soud stanovit na konci června.

Tato kauza je podle prokurátorů největším případem zneužívání důvěrných informací při obchodování s cennými papíry, který zahrnuje hedgeové fondy. „Je to jasný signál, že pokud se zapojíte do těchto pochybných machinací, trest vás nemine. Pro ostatní je to výstraha. Nikdo z Wall Streetu nechce kvůli penězům riskovat vězení,“ prohlásil po rozhodnutí poroty prokurátor David Siegal.

Financování pomocí hedgeových fondů využívá především bohatší klientela a menším investorům jsou prakticky nepřístupné. Rajaratnam prozatím zůstane díky kauci na svobodě, ale bude elektronicky sledován. Výši jeho trestu by měl soud stanovit 29. července. Právní zástupci finančníka se již nechali slyšet, že jejich klient se proti rozsudku odvolá.

Soud s podvodníkem z Wall Streetu (zdroj: ČT24)

Rajaratnam podle prokurátorů v letech 2003 až 2009 získal pomocí podvodů nepoctivou výhodu na akciovém trhu, což mu přineslo 63,8 milionu dolarů (přes miliardu korun). Obhájci tvrdili, že Rajaratnam se při svých obchodech řídil průzkumy a veřejnými informacemi, a nikoli tajemstvími prozrazenými vysokými představiteli podniků.

Raj Rajaratnam u soudu
Zdroj: ČT24