Pražanům od začátku prázdnin zdraží MHD

Praha – V pražské městské hromadné dopravě se od začátku prázdnin bude jezdit dráž. Od 1. července totiž zdraží například nepřestupní jízdenky z 18 na 24 korun. Za přestupní si každý připlatí 6 korun, její cena tak dosáhne 32 korun. Stejně drahá bude i SMS jízdenka. Cestující však budou moci na tyto jízdenky jezdit déle, dosud nepřestupná jízdenka jim navíc umožní i přestupovat. Dobrou zprávou však je, že ceny předplatných kuponů zůstanou stejné až do roku 2014, slibuje město.

Dražší jízdenky zaplatí jízdné zdarma pro děti a seniory

Náměstek primátora pro dopravu Karel Březina:

„Cenu jednotlivých jízdenek zvýšíme. Nedotkne se ale předplatných kuponů a neovlivní ji ani plánované zvýšení DPH, které se chystá. To by pak hradilo město.“

Za 20 minut jízdy v povrchové dopravě cestující dnes zaplatí 18 korun. Nesmí ale přestoupit. V červenci sice lístek podraží o šest korun, cestující však bude moci libovolně přestupovat na jakýkoliv prostředek MHD. Vše ale musí stihnout do půlhodiny. Stejné zdražení potká i přestupní jízdenku, která se aktuálně prodává za 26 korun. Pražené však s nimi budou moci jezdit 90 minut namísto současných 75 minut. „Lidé je pak budou moci využít i jako zpáteční,“ dodal Březina.

Zvýšené jízdné má vynést celkem 206 milionů korun. Na změně ceníku se dohodla pražská koalice ODS a ČSSD. Návrh dnes projedná dopravní výbor a v úterý jej bude schvalovat rada hlavního města. Pro změnu tarifu se koalice rozhodla prý proto, aby ho zjednodušila. Březina však přiznal, že tím také získají peníze, kterými pak budou moci z velké části zaplatit jízdné zdarma. Kvůli této novince bude město doplácet dopravci asi 240 milionů korun.  

Změny v jízdném:

  • Jízdenka za 18 Kč bude za 24 Kč – platnost vzroste z 20 na 30 minut, bude přestupní
  • Jízdenka za 26 Kč bude za 32 Kč – platnost vzroste ze 75 na 90 minut
  • SMS jízdné zdraží z 26 Kč na 32 Kč
  • Jednodenní lístek bude stát 110 Kč
  • Třídenní lístek přijde na 310 Kč

Bez Opencard se neobejdeme

Městská hromadná doprava se na začátku prázdnin nevyhne ani dalším změnám. V platnost vstoupí předvolební slib politiků, že budou pražskou MHD jezdit zdarma děti do 15 let a senioři od 65 let. Dosud mohou městskou hromadnou dopravou v metropoli jezdit bezplatně pouze děti do deseti let a důchodci nad 70 let.

Jízdné zdarma však budou moci využívat pouze děti a senioři s Opencard. „Je potřeba, aby si tuto kartu pořídili všichni ti, kteří ji ještě nemají, co nejdříve. Může se stát, že pokud to nechají na poslední chvíli, mohl by s jejich vydáváním nastat problém,“ nabádá náměstek primátora Březina. Vydávána bude na šest let a zákazník za ni zaplatí poplatek 120 korun. „Těm, kteří si již zakoupili předplatní jízdenky, bude nevyužitá částka vrácena,“ slíbil náměstek.