Mrazy v Čechách zničily většinu hroznů

Praha - Silné ranní mrazy z posledních týdnů způsobily pěstitelům ovoce zejména v západních Čechách škody v desítkách milionů korun. Někteří sklidí jen desetinu loňské úrody. Na většině vinic v Čechách taktéž zmrzlo až osmdesát procent hroznů. Lépe je na tom jižní Morava. Už loni ale vinaři kvůli deštivému počasí sklidili nejméně od roku 1999. Část pěstitelů ovoce se tak bude potýkat s existenčními problémy. Píše o tom deník E15.

Vinaři pláčou, ovocnáři lomí rukama 

Jednatelka Českého vinařství Chrámce Kateřina Kafková:

„Máme 80 procent vinic mrtvých, úroda bude tak 10 procent (proti loňsku). To jsou ztráty za 15 milionů, to nám nikdo nedá.“

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Vinaři nebudou mít z čeho vyrábět a budou muset pro výrobu vína draze nakupovat jinde. Ovocnáři pak hovoří o největších škodách za posledních 20 let, na některých místech i za půlstoletí. „Po loňské bídě, kdy byla úroda velmi špatná a vinaři mají málo vína, letos nesklidí skoro nic,“ tvrdí předseda Cechu českých vinařů Jiří Čábelka.

Smutné výsledky čekají i ovocnáře. „Fatální škody budou na třešních, rybízu, jahodách, švestkách, částečně to zasáhlo jabloňové sady. Pamětníci tvrdí, že tak rozsáhlé škody nezažili,“ uvedl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Řada pěstitelů bude mít podle něho existenční potíže. Žádná z pojišťoven navíc na ovoce s výjimkou jablek a jahod neposkytuje komerční pojištění. Ztráty jim tak nikdo nenahradí. Škody odhaduje šéf ovocnářů nejméně na desítky milionů korun, ale možná i více. Meziroční propad úrody dosáhne zřejmě několik desítek procent.

Vinaři chtějí půjčku od státu

„Nevíme, jestli vinařům někdo pomůže. Chápeme, že situace ve státě je finančně napjatá, ale vinaři by potřebovali půjčit peníze. Budou si muset koupit hrozny, aby měli alespoň nějaké víno, když ne vlastní,“ podotkl Čábelka. Ničivé mrazy se vyhnuly jen pár místům v Čechách. Například pražské vinici na Grébovce se škody vyhnuly zcela, v Tróji pomrzla jen čtvrtina hroznů. Mráz se vyhnul i jižní Moravě, z níž pochází drtivá většina hroznů v Česku.

Špatné počasí českou úrodu potrápilo už loni a předloni. Loňská sklizeň vinných hroznů byla kvůli deštivému květnovému počasí nejnižší od roku 1999. Podle statistického úřadu vinaři sklidili loni 45 900 tun hroznů, což je meziroční propad o třetinu. Ze stejných důvodů loni klesla úroda ovoce meziročně o 32 procent na 120 tisíc tun a byla nejnižší za posledních 20 let. Předloni pak značnou část úrody ovocnářů poškodilo krupobití.