Daňová reforma se provede novelou - zákon by se nestihl

Praha – Aby ministr financí Miroslav Kalousek stihl provést změny daňového systému k 1. lednu 2013, musí tak učinit formou novely zákona o dani z příjmu. Původně plánovaný nový zákon by dostatečně nenavazoval na nový občanský zákoník a zákon o korporacích, který je nyní v legislativním procesu. Na dnešním setkání zorganizovaném Slovensko-českou obchodní komorou to uvedl Kalousek.

Superhrubá mzda končí

Ministr financí Miroslav Kalousek:

„Předložit nový zákon o dani z příjmu bez vazeb na tyto dva zákony by nebylo dobře. A kdybych čekal, až je parlament schválí, tak zase nestihnu naplánovaný termín. Nyní tedy předložíme rozsáhlou novelu, kde ty všechny zásadní změny budou.“

V rámci daňové reformy ministerstvo zruší koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent a nová sazba daně by měla být počítána z hrubé mzdy a činit 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění nebudou realizovány jako dosud, ale daní z objemu mezd ve výši 32 procent. Koncept superhrubé mzdy je v nynější vládní koalici podle Kalouska politicky neprůchodný.

Daňová reforma si taktéž klade za cíl zrušit zhruba čtvrtinu z celkových 118 daňových výjimek. Zaniknout by mělo například osvobození od daně u stravenek nebo režijních jízdenek, ale také u příspěvku na výstroj nebo výsluh u ozbrojených složek. Skončit by měl i odpočet od daně u příspěvku odborům. „Ta diskuse bude mimořádně svěží, už jsem jí prodělal v roce 2008. S oblibou říkám, že poslední politická diskuse o odstranění výjimek dopadla velmi dobře, protože přibyly pouze dvě,“ dodal ministr.

Kalousek ustoupil, daňové odpočty úroků z hypoték zůstanou

Ministr se také oproti původním záměrům rozhodl zachovat u půjček na bydlení ve zmenšené míře možnost odpočtu úroků z daňového základu. Částku navrhne snížit na maximálních 80 tisíc ročně ze současných 300 tisíc korun, původně neměl být odpočet možný vůbec.