Izraelský tygr přetavil nepřízeň v kreativní energii

Praha/Jeruzalém – Ekonomickému zázraku Izraele se věnuje nová publikace Start-up Nation, kterou na Světě knihy představuje spisovatel Saul Singer. Jedinečný ekonomický růst země, kterou nepoškodila ani hospodářská krize, autor vysvětluje v široké společenské perspektivě; za výrazné proměnné považuje vojenství a migraci. Izrael má dnes víc kapitálových investic než jakákoliv jiná země a počet začínajících podniků je zde po USA nejvyšší na světě.

Na ekonomické stabilitě a růstu Izraele se dominantně podílejí vojenská oblast a migrace. „Vojenská oblast je klíčovým faktorem. Inovace přicházejí z velkého odhodlání a ochoty riskovat. Všichni Izraelci slouží v armádě a naučí se tam, jak vést, jak pracovat v týmu, jak obětovat sebe pro něco vyššího. Tyto dovednosti a hodnoty si odnášejí s sebou do podniků,“ uvedl Singer.

Stejný vliv pak autor spatřuje i u migrace. „Většina migrantů je dobře motivovaná. Přestěhovali se do nové země, což si žádalo velké odhodlání a ochotu riskovat,“ dodal. Problematická nicméně zůstává migrace ze země, především odliv mozků do Spojených států, který je podle Izraelců ještě závažnější než v Evropě. „Snažíme to změnit a přilákat zkušené profesory zpět do Izraele, pokud jde o příležitosti, kde můžeme Spojeným státům konkurovat,“ poznamenal Singer.

Rozhovor se Saulem Singerem (zdroj: ČT24)

Hospodářskému růstu země a počtu vznikajících podniků pak podle něj odpovídá i samotný historický profil Izraele, země vzniklé v roce 1948. „Izrael sám je začínající zemí, bylo potřeba velkou motivaci a odhodlání, aby vznikl. Zasáhla ho lecjaká nepřízeň a on ji dokázal přetavit v kreativní energii. Totéž vlastně platí i u zakládání podniku,“ řekl spisovatel.