Za chyby úředníků loni stát zaplatil stovky milionů korun

Praha – Chyby úředníků loni stát přišly na 300 milionů korun. Jde o různá odškodnění, které ročně stát vyplácí za chyby úředníků, policistů, exekutorů nebo daňových správců. Píše o tom dnešní Právo s odvoláním na Jakuba Haase z ministerstva financí. Peníze jsou čerpány z kapitoly Všeobecné pokladní správy na škody způsobené při výkonu veřejné moci, odškodnění obětem trestné činnosti, na soudní spory o ochranu osobnosti a ostatní náhrady.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková:

„Nejčastějšími důvody, pro které je proplácena náhrada škody či zadostiučinění za nemajetkovou újmu, jsou průtahy v soudním řízení a vady trestního řízení jako újma způsobená vazbou, trestem nebo trestním stíháním.“

Ministerstvo na náhrady obětem trestné činnosti a jejich pozůstalým dostalo 6,4 milionu korun. Dalších 139 milionů korun pak šlo na škody způsobené nesprávným rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem. Soudní spory se ale často táhnou několik let, vyplacené částky se proto liší od těch rozpočtových. Úřad tak v prohraných soudních sporech loni na náhradách vyplatil 43,5 milionu korun a v mimosoudních 59,8 milionu.

Na náhradu škod za chyby úředníků také ministerstvo financí vyplatilo 33,5 milionu korun a 120 milionů šlo na náklady arbitráže. Odškodnění vyplácejí i další ministerstva, krajské úřady a magistráty. Nejvyšší souhrnné částky však obvykle zaplatí právě výše zmíněné resorty.

Polovina stěžovatelů loni proti státu uspěla

Loni se v mimosoudním projednání domohlo odškodnění 35 procent žadatelů, kteří dostali od státu v průměru 66 tisíc korun. Soudně si ho vymohlo 21 procent stěžovatelů, kteří vysoudili průměrně 155 tisíc. Podobně vysoké výdaje jako loni měla Všeobecná pokladní správa i v roce 2009. Výdaje totiž přesáhly 288 milionů a o rok dříve šlo o 114,5 milionu korun.

Vydáno pod