Gandalovič: Fukušimská tragédie ovlivní tendr na Temelín

Praha - Podle nastupujícího českého velvyslance v USA Petra Gandaloviče bude mít havárie jaderné elektrárny v japonské Fukušimě určitě dopady na kritéria soutěže o dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně. Český velvyslanec se takto vyjádřil v diskusi se svým americkým protějškem v ČR Normanem Eisenem a dodal, že se možné změny budou týkat fungování reaktoru. Navíc Gandalovič zdůraznil, že Spojené státy by měly „zaplnit prostor“, který před několika lety vznikl zrušením jejich plánů na výstavbu radaru a systému protiraketové obrany v Česku.

„Soutěž bude určitě ovlivněna tím, jaké následky měla fukušimská havárie,“ prohlásil Gandalovič. Doufá ale, že bezpečnostní kritéria nebudou přehnaně vysoká, aby neúnosně limitovala účast firem v soutěži. Eisen v Praze prosazuje pro něj domácí, tedy americkou firmu Westinghouse. Americký velvyslanec podotkl, že Spojené státy v oblasti jaderné energetiky s Českem spolupracují a dostavba Temelína by byla jen malou částí této spolupráce.

Mezi vážné uchazeče o zakázku na dostavbu Temelína patří právě americký Westinghouse spolu s francouzskou Arevou a konsorciem v čele s ruským Atomstrojexportem. Po ničivém březnovém zemětřesení v Japonsku, které vážně poškodilo jadernou elektrárnu ve Fukušimě, začaly některé evropské země včetně Německa svou jadernou politiku přehodnocovat.

Také Václav Bartuška, zmocněnec české vlády pro dostavbu temelínské elektrárny, nedávno poznamenal, že změna německé energetické politiky způsobená plánovaných odklonem země od využívání jaderné energie je skutečnost, kterou musí respektovat a přizpůsobit se jí i ČR.

Japonsko vneslo pochybnosti o jaderné energetice států

Podle Bartušky japonské neštěstí oddělilo státy, které o výstavbě nových bloků jaderných elektráren jen uvažovaly, jako jsou Polsko, Litva nebo Itálie, od těch, které mají konkrétní plány.

Vydáno pod