Zrušení daňových výhod pro ropné firmy – náplast na díru v rozpočtu USA

Washington - Američtí demokraté chtějí zrušit daňové výhody ropným společnostem. Velkorysé úlevy pro zámořské projekty, které zavedl prezident George Bush, nejsou v oblibě ani u veřejnosti. Jenže nová legislativa, která má pomoci zalepit díru v americkém rozpočtu, má i své stinné stránky. Mohla by například vyhnat ještě výš už tak vysoké ceny ropy.

Ropné společnosti jako Exxon Mobile nebo Chevron patří mezi nejziskovější firmy světa. Bohatnou, ale mimo jiné také díky tomu, že nemusí část daní odvádět do americké státní kasy. A právě to se teď část demokratů snaží změnit. „Vláda přestane s obrovskými úlevami pěti hlavním ropným společnostem, když samy vydělávají miliardy. Nepotřebují další podporu od daňových poplatníků,“ uvedl demokratický senátor Chuck Schumel.

Debbie Stabenowová, demokratická senátorka:

„Právě nyní lidé platí za benzin tolik, jako třeba za zdravotní péči nebo za potraviny. Nastal pravý čas na zrušení podpory.“

Americké ropné společnosti nyní nemusí odvádět daň z příjmů, které jim plynou z poboček v zahraničí, pokud je neposílají zpátky do Spojených států. To se týká právě i těžby na ropných plošinách mimo americké území. Úleva přitom není malá, daň totiž činí 35 procent. Zrušením výhod by Spojené státy během dalších deseti let získaly asi 21 miliard dolarů. Ty by pomohly snížit obrovský státní deficit.

Jenže plán na zrušení daňových úlev se nezamlouvá republikánům, dokonce se proti němu zvedl odpor i v řadách samotných demokratů. Kritici se bojí třeba toho, že by ropné společnosti mohly vzít ceny pohonných hmot na trhu jako své rukojmí a vyšroubovat je neúměrně vysoko.

Důvodů k obavám je podle kritiků více. „Taková změna zákona bude mít jenom negativní důsledky. Budeme více závislí na zahraničních dodavatelích. A firmy začnou propouštět naše zaměstnance,“ míní republikánský senátor Mitch McConnell.

Exxon Mobil koncem dubna oznámil, že za první tři měsíce letošního roku vydělal 10,4 miliardy dolarů. A podobně vysoké zisky hlásí i další ropné společnosti. Nahrávají jim nejen daňové úlevy, ale i to, že se v posledních měsících drží cena ropy na světových trzích nad 100 dolary za barel. Ve čtvrtek se její cena pohybovala kolem 112 dolarů.