Reálné mzdy Čechům letos mírně vzrostou

Praha – Letos si Češi v práci polepší o 2,4 až 3,2 procenta. Takový růst průměrné nominální mzdy v České republice očekává ministerstvo práce a sociálních věcí. Pro příští rok předpokládá růst o něco vyšší – mezi 3,5 a 4,5 procenta. Společně se mzdou však porostou i životní náklady domácností, a to především příští rok. Podle Českého statistického úřadu průměrná mzda loni v Česku vzrostla na 23 951 korun.

Reálné mzdy příliš vzhůru neletí

Předpověď růstu průměrné reálné mzdy, tedy mzdy po zohlednění inflace, už tak optimistická není. Příští rok se podle ministerstva zvýší o 1,5 až 1,8 procenta, letos to bude o 0,6 až 1,4 procenta. Zvýšení reálné mzdy budou brzdit právě rostoucí spotřebitelské ceny. Letos totiž ministerstvo očekává inflaci ve výši 1,7 až 2,5 procenta, pro příští rok v poměrně širokém intervalu 2,3 až 3,3 procenta. Ceny prý zrychlí kvůli administrativním změnám například u elektřiny, plynu nebo nájemného z bytů a zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent. Svůj podíl budou mít i ceny benzinu a potravin.

Životní náklady přitom domácnostem rostou již letos. Nejvíce přitom cítí ceny v oblasti bydlení za elektřinu a plyn, vodné a stočné. Vzrostly i ceny potravin a nealkoholických nápojů, a to především vlivem vyšších sezonních cen ovoce, zeleniny a brambor. Výrazně podražily i pohonné hmoty, a to dokonce až na nejvyšší úroveň v celé historii České republiky.

Nejvíce život podražil důchodcům

V první části letošního roku celkem životní náklady českým domácnostem meziročně vzrostly o 1,7 procenta. Domácnosti důchodců jsou na tom podstatně hůře s růstem o 2,9 procenta.

Vývoj mezd v Česku
Zdroj: ČTK