Řekové se neváhají kvůli úsporám poprat s policií

Atény - V ulicích řecké metropole Atén dnes opět vypukly potyčky mezi policií a desítkami demonstrantů, kteří podobně jako při středeční generální stávce zamířili k parlamentu. Proti účastníkům protestů házejícím kameny použily pořádkové síly slzný plyn. Řekové protestují proti úsporám, které snižují jejich životní úroveň. Na veřejnost zatím pronikají první nepříliš uspokojivé informace o nálezech inspekce Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Řecku tak hrozí, že by nemuselo dostat další dávku mezinárodní pomoci.

Demonstrace v centru města se zúčastnilo na 3 tisíce lidí. Od hlavního proudu se odpojilo několik desítek manifestantů, kteří se střetli s policií. Účast ale byla mnohem menší než na včerejších demonstracích, které doprovázely 24hodinovou stávku. V Soluni a v Aténách včera demonstrovaly desítky tisíc lidí. V hlavním městě si potyčky mezi skupinami demonstrantů a policií vyžádaly skoro tři desítky zraněných.

Manifestace byla svolána na protest proti „násilnému rušení sociálních vymožeností“, tedy proti úsporným opatřením vlády, jež se negativně dotýkají příjmů zejména zaměstnanců státních i soukromých firem a důchodců.

Obstojí Řecko v kontrole?

Zatímco Řekové proti úsporám protestují a nelíbí se jim tvrdý mezinárodní diktát, kterým EU a měnový fond podmínily pomoc, na veřejnost se dostávají první informace o inspekci, kterou právě nyní mezinárodní instituce v Řecku provádějí a od které se bude odvíjet další dávka pomoci. Podle vládního zdroje agentury Reuters nalezli inspektoři při posuzování plnění podmínek čerpání záchranného úvěru nedostatky.

Robert Talut, šéf investic v Royal London Asset Manageme

„Restrukturalizace je pro Řecko nevyhnutelná. Otázka se týká pouze načasování.“

„Dospěli k názoru, že jsou zde problémy,“ řekl zdroj z vlády, který si nepřál být jmenován. „Jsou znepokojeni, protože je zde vysoké riziko, že nebude splněn cíl příjmů, a tlačí na další škrty výdajů,“ dodal.

Mezinárodní měnový fond a Evropská unie mají uvolnit z úvěru příští měsíc 12 miliard eur. Bude to již pátá splátka. Peníze jsou pro Řecko důležité, protože bude příští měsíc na splnění svých finančních závazků potřebovat 13,7 miliardy eur.

Situace Řecka není udržitelná, shodují se ekonomové a investoři

Nepříznivě pro Řecko vyznívají také výsledky průzkumu, který mezi ekonomy a investory provedla agentura Reuters. Odpovídalo v ní 28 ekonomů a 15 manažerů fondů. Pouze tři z dotázaných míní, že se země restrukturalizaci dluhu vyhne. Obecná shoda platí rovněž v tom, že jakýkoli krok přijde spíše později než dříve. Na 80 procent dotázaných předpokládá, že restrukturalizace do října nepřijde. Téměř polovina uvedla, že na takové opatření dojde za déle než rok.

Vydáno pod