Češi opět podléhají kouzlu Řecka

Praha - Zájem Čechů o dovolené v Řecku je v letošním roce velký. Oproti loňsku evidují cestovní kanceláře nárůst až o 20 procent. Přestože Řecko ve středu opět ochromila generální stávka a tamní ekonomická situace je žalostná, Češi se letos nenechávají odradit a s velkým zájmem nakupují zájezdy do této středomořské destinace.

Řecký vrchol turistické sezony začíná i letos v květnu. Snížený zájem letos nezaznamenává ani asociace českých cestovních kanceláří, jak potvrdil její viceprezident Tomio Okamura, spíše naopak. Zvýšená poptávka evidovaná cestovními kancelářemi po Řecku navíc souvisí s loňským poklesem zájmu turistů o zadluženou zemi.

Řekové lákají na příznivé ceny

Řecko opět na výsluní (zdroj: ČT24)

Řecko je pro Čechy čtvrtou nejoblíbenější zahraniční destinací. Ročně tam směřuje 367 tisíc českých turistů. „Takže přesně ví, kde jednotlivá místa jsou a rozlišují je,“ říká Okamura. Zájmu o Řecko také nahrává nedávná krize a nepokoje v Tunisku a Egyptě. Navíc Řekové slibují, že ponechají tento rok ceny v obchodech na stejné či nižší úrovni než loni.

Okamura navíc uklidňuje, že řecká letoviska nebyla v poslední době demonstracemi vůbec dotčena a turisté omezeni. „Už v loňském roce, kdy probíhaly nejmasovější protesty, na ostrovech byl naprostý klid. Jediný problém, který může nastat, je dopravní – pokud se turisté dopravují například z Atén trajektem na ostrovy, můžou nastat komplikace při stávce trajektů,“ přiblížila zpravodajka ČT Hana Scharffová.

Turisté by si měli dávat pozor na časté demonstrace a potyčky v centru Atén, které často následují po oficiálně vyhlášených stávkách. „Zvláště krajní levice a anarchisté jsou nespokojeni, a proto svolávají spontánní protesty. V takových situacích je dobré uklidit se někam mimo centrum,“ dodává Scharffová.

Vydáno pod