Jarní ekonomická prognóza Bruselu Česko nepotěšila

Brusel - Evropská komise odhaduje, že růst české ekonomiky se letos zpomalí a bude činit dvě procenta z dříve očekávaných 2,3 procenta HDP. Ve své tradiční jarní ekonomické prognóze zhoršila i odhad tempa růstu na rok 2012, a to na 2,9 procenta z předchozích 3,1 procenta. V obou případech je ale Brusel optimističtější než české ministerstvo financí. Zároveň však Evropská komise mírně zlepšila výhled ekonomiky Evropské unie a eurozóny pro letošní rok navzdory dluhové krizi, která otřásá některými zeměmi platícími eurem.

České ministerstvo financí snížilo svůj odhad v půlce dubna - pro letošek z 2,2 na 1,9 procenta a pro rok 2012 z 2,7 na 2,3 procenta. Česká národní banka ve své únorové prognóze odhaduje letošní růst HDP na 1,6 procenta, v roce 2012 by měla ekonomika podle centrální banky stoupnout o tři procenta.

Evropská komise

„Očekává se, že tempo ekonomického oživení v České republice zůstane ve výhledu pokrývaném prognózou (do roku 2012) mírné a tažené hlavně zahraničním obchodem.“

Reálný HDP v loňském roce stoupl o 2,3 procenta, zejména díky oživení vývozu spjatého se zlepšením podmínek u hlavních partnerů ČR. Jde hlavně o Německo. Jeho ekonomika podle Bruselu letos poroste tempem 2,6 procenta a příští rok 1,9 procenta. Očekávané zrychlení výkonu české ekonomiky v příštím roce nicméně bude podle komise stále menší, než tomu bylo v dobách před vypuknutím krize.

Brusel je proti ministerstvu také o něco pesimističtější v pohledu na vývoj deficitu veřejných financí. Pro letošek sice vylepšil jeho odhad na 4,4 procenta místo na podzim očekávaných 4,6 procenta, avšak ministerstvo financí letos počítá s deficitem „pouze“ 4,2 procenta.

Brusel čeká rychlejší ekonomický růst, navzdory dluhové krizi

Podle komise má letos hrubý domácí produkt eurozóny vzrůst o 1,6 procenta namísto v minulé prognóze uváděným 1,5 procenta, ekonomika celé evropské sedmadvacítky má stoupnout o 1,8 procenta proti dříve předpovídaným 1,7 procenta. V příštím roce má evropská ekonomika svůj růst dál zrychlit.

Unijní ekonomika podle prognózy v roce 2012 poroste o 1,9 procenta proti původně odhadovaným dvěma procentům. Hrubý domácí produkt eurozóny se má podle předpovědi komise příští rok zvýšit o 1,8 procenta, což odpovídá původní prognóze. „Hlavním sdělením naší prognózy je, že hospodářské oživení v Evropě je pevné a pokračuje navzdory vnějším turbulencím a napětí na trzích se státními dluhy,“ prohlásil eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn.

Celkový vývoj však obraz unijní ekonomiky mírně vylepšuje proti vývoji v jednotlivých členských státech. Jarní prognóza, kterou dnes komise zveřejnila, odhalila další rozšíření propasti mezi severem a jihem Evropy. Zatímco komise citelně vylepšila růst nejdůležitější unijní ekonomiky, tedy té německé, v případě Řecka či Portugalska naopak výhled podstatně zhoršila.

Evropská komise
Zdroj: ČT24