Ječmínek končí v představenstvu Sazky

Praha - Mimořádná valná hromada společnosti Sazka dnes odvolala z funkce místopředsedu představenstva Romana Ječmínka. Valnou hromadu nechal svolat majoritní akcionář loterijní společnosti – Český svaz tělesné výchovy –, podle kterého Ječmínek poškodil podáním žádosti o insolvenci dobré jméno společnosti Sazka.

„ČSTV svůj návrh odůvodnil tím, že dosavadní místopředseda představenstva společnosti Roman Ječmínek poškodil podáním žádosti o insolvenci dobré jméno Sazky, což se negativně promítlo v ekonomických výsledcích společnosti. Majoritní akcionář svůj návrh dále zdůvodnil tím, že se cítí veřejnými prohlášeními a činy, které Roman Ječmínek v poslední době činí, velmi poškozen,“ uvedl mluvčí Sazky Jan Tuna.

Roman Ječmínek:

„Připomnělo mi to dnes dobu normalizace. Prostě si potřebovali najít vnitřního nepřítele.“

Pro Ječmínka nebyl výsledek valné hromady žádným překvapením, odvolání očekával již delší dobu. Už zhruba před třemi týdny se totiž výbor ČSTV shodl na tom, že Ječmínka odvolá. Hlas majoritního akcionáře na valné hromadě přitom na Ječmínkovo odvolání plně stačil. 

„Já jsem spokojen v tom směru, že z 9 akcionářů bylo přítomno 8 a z nich pouze dva byli pro mé odvolání. Jeden se zdržel a plných pět bylo proti. To mě posiluje v tom, že jsem konal správně a po mém soudu naprosto zákonně,“ řekl Ječmínek České televizi. V dění kolem Sazky se bude podle svých slov angažovat i nadále jako jeden z akcionářů a zástupce Autoklubu. „Jestli někdo poškodil dobré jméno, tak je to především majoritní akcionář, podle něhož se všechno v minulých letech točilo,“ dodal odvolaný předseda. 

Ječmínek se pustil i do Hušáka

Ječmínek v minulosti kritizoval generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka s tím, že jeho bagatelizování finančních problémů Sazky dovedlo firmu až do úpadku. „Díky síle společnosti Sazka a jejím velkým finančním obratům bylo možné řešit problémy daleko dříve. Jenže bagatelizováním finanční tísně, čím dál tím horšími podmínkami úvěrů, kdy společnosti standardním způsobem už nikdo nechtěl půjčit, kdy bankám došla trpělivost, jsme se dostali do této neutěšené situace,“ zdůraznil již dříve Ječmínek.

Kromě toho poukazoval i na vysokou cenu, kterou Sazka zaplatí za výstavbu O2 areny. Právě splátky za tuto vysočanskou halu stály u zrodu finančních problémů Sazky.

Valná hromada se snažila pomoci pohledávce Zeleného ostrova k uznání

Mimořádná valná hromada dnes zároveň většinou hlasů schválila odvody do Občanského sdružení Zelený ostrov. Tento krok může podle opatrovníka sdružení Zdeňka Ertla ovlivnit uznání více než osmimiliardové pohledávky sdružení za společností Sazka. Ve čtvrtek přitom uvedl, že ji považuje za neoprávněnou.

Podle Ječmínka rozhodnutí o odvodech odporuje všem zákonům ČR a především insolvenčnímu zákonu. „Cílem je jediné, a to pokusit se o nemožné a protlačit uznání osmimiliardové pohledávky,“ upozornil Ječmínek. Zároveň uvedl, že Autoklub na valné hromadě protestoval proti tomu, aby se o návrhu vůbec hlasovalo, a že proti tomuto bodu vystoupil i Ertl s tím, že je to nepřijatelné. „Dalších deset let do roku 2021 žádná valná hromada nemůže nic dělat, protože bude platit tím způsobem, který si dnes umínil majoritní akcionář,“ dodal Ječmínek.

Sdružení Zelený ostrov vlastní akcionáři Sazky, tedy sportovní svazy, a ve sporu ohledně pohledávky jsou rozděleny zhruba na dvě poloviny. Insolvenční správce Josef Cupka, který pohledávky za Sazkou roztřídil na oprávněné a neoprávněné, si k pohledávce Zeleného ostrova vyžádal další informace. Následně o jejím uznání rozhodne.

Celkově insolvenční správce Sazky popřel pohledávky za loterijní společností Sazka ve výši 17,154 miliardy korun a jako nesporné uznal pohledávky za zhruba 15 miliard korun. Městský soud v Praze zaevidoval 2 075 věřitelů s pohledávkami za 41,1 miliardy Kč. Zbylé pohledávky za 9,273 miliardy korun zůstávají zatím nedořešené.

Aleš Hušák
Zdroj: ČT24/ISIFA