Ministerstvo nalezlo další závadné kousátko

Praha – V České republice se množí případy výskytu masážních kousátek, které mnohonásobně překračují povolené hodnoty a mohou tak dítěti při skusu způsobit vážné zdravotní problémy. O posledním nebezpečném nálezu - kousátku značky Infantio ve tvaru jahody, dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví. Masážní kousátko je určené pro děti do tří let a má ulevit bolavých dásním při prořezávání zubů. Hygienici však při zkoušce zjistili, že hodnoty vibrací o více než 40 dB (tedy stonásobně) překračují limity pro dospělého jedince. Intenzivní kmitání tak může způsobit i problémy s krční páteří.

Na základě stížností rodičů začalo ministerstvo masážní kousátka před časem kontrolovat a nachází stále více případů závad. Dnes zveřejněný případ nebezpečného výrobku značky Infantio pochází ze Spojených států. Plastovékousátko m tvar červené jahody se zelenou stopkou. Na přední straně nacházejí nápisy infantino, Vibrating Teether, 3m+ a další texty v anglickém jazyce.

Vlasta Merglová, dětská stomatoložka:

„Nevidím důvod, proč by to měl někdo dítěti kupovat. Úplně stačí, aby dítě používalo klasické kousátko.“

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Prví nebezpečné kousátko objevili hygienici v Liberci před víc než rokem. Podnět tehdy přišel od matky kojence. „Když sama ty vibrace vyzkoušela,tak se na nás obrátila, zda náhodu nemůže dojít k ovlivnění zdraví,“ potvrdila Ivana Kučerová z krajské hygienické stanice. Další podnět přišel od muže, který dokonce musel po vyzkoušení výrobku navštívit zubaře. Právě zubaři navíc o účinnosti vibračních kousátek u kojenců valné mínění nemají.

Čeští hygienici teď chystají návrh normy pro Evropskou unii, která by měla limity pro vibrace kousátek určovat.