Na hokejové fanoušky se slétají supi

Praha - Odhadem až tisíce fanoušků hokejového šampionátu se dostaly do problému, poté co navštívily pochybné internetové stránky mistrovství. Ty se tváří jako oficiální, ale nejsou. Po vyplnění registrace firma Online Investment Group se sídlem na Seychelách po fanoušcích požaduje zaplacení 50 eur. Lidem, kteří své údaje poskytli, začínají chodit první faktury.

Když fanoušek hokeje Aleš Lehký hledal podrobnosti o šampionátu, dostal se na stránky ms2011.cz. Stránky se tváří jako oficiální web mistrovství – používají oficiální loga i maskota. Lehkého tak ani nenapadlo, že by nemuselo být vše v pořádku, a vyplnil jednoduchý přihlašovací formulář. Teď mu přišla faktura. Zaplatit má v přepočtu 1 900 korun. Když nezaplatí, společnost vyhrožuje, že peníze bude vymáhat.

Neplatit, nekomunikovat

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Pan Lehký ale není zdaleka jediný, kdo naletěl. Podle množství stížností a zájmu o informace Evropské spotřebitelské centrum odhaduje, že poškozených fanoušků jsou tisíce. „Nebudu komunikovat, protože nemám s nimi žádnou smlouvu,“ říká Aleš Lehký. A totéž radí i Evropské spotřebitelské centrum: neplatit, nekomunikovat. „Z podstaty věci ta nekalá obchodní praktika je protizákonná a na základě protizákonného jednání nemůže vzniknout žádná platná smlouva,“ vysvětlil mluvčí centra Ondřej Tichota.

Jenže řada lidí, kteří naletěli podobně jako pan Lehký, už faktury ze strachu z penále zaplatila. „Tlak té firmy je neustálý, upomínky chodí pořád, průběžně,“ popsal praktiky firmy Tichota. Majitelé společnosti se nedaří nikomu kontaktovat. Šance, že peníze, které fanoušci už zaplatili, dostanou zpátky, je téměř nulová.

Organizátoři mistrovství chystají žalobu

Trpělivost s firmou ze Seychel došla už i organizátorům mistrovství světa v hokeji. Právníci podávají žalobu, protože společnost zneužila logo, maskota i oficiální název šampionátu. „Ještě mají tu drzost, že žádají od lidí peníze za informace, které my na našich oficiálních stránkách poskytujeme absolutně bezplatně,“ zdůraznila mluvčí šampionátu v ledním hokeji Michaela Grendelová.

Online Investment Group provozuje více domén. Její nekalé praktiky už někteří fanoušci okusili při loňském mistrovství světa ve fotbale. Scénář byl podobný. Lidé v domnění, že soutěží o televizi, vyplnili formulář s osobními údaji. A bezděky vyslovili souhlas s obchodními podmínkami firmy. Pak jim začaly chodit faktury.