Komplikace pro Řeky: Evropané zřejmě ztratí post šéfa MMF

Brusel - Nedělní zatčení Dominiqua Strausse-Kahna kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování zřejmě bude mít další dohru. Evropanům totiž hrozí, že přijdou o post šéfa Mezinárodního měnového fondu. Zástupce Evropské unie by podle deníku Financial Times mohl nahradit některý z kandidátů rozvojových zemí, což by však byla velmi špatná zpráva pro Řecko, kterému byl Strauss-Kahn vždy nakloněn.

Prozatím nahradil zatčeného šéfa fondu Američan John Lipsky, který ale hodlá MMF v srpnu opustit. Je velmi pravděpodobné, že se stejně jako v minulosti Evropané s Američany pokusí o dohodu nad rozdělením vedoucích postů. Zatímco dosud jim podobné dohody podle deníku FT Deutschland procházely, nyní tomu tak kvůli posílení váhy rozvojových zemí nemusí být.

John Lipsky, úřadující šéf MMF:

„Nejsme v lehké situaci - čekáme, že v příštích dnech nebudou chodit zrovna dobré ekonomické zprávy. Ale věřím, že na konci letošního roku se nám podaří obnovit globální ekonomiku.“

Kdo nahradí Strausse-Kahna? (zdroj: ČT24)

Již v minulosti řada z nich dala najevo, že nebude dohody EU a USA tolerovat a bude žádat transparentní volbu šéfa fondu. Evropu navíc diskvalifikuje, že její kandidátka, současná francouzská ministryně financí Christine Lagardeová, je vyšetřována kvůli skandálu spojenému s bankou Crédit Lyonnais. „V jejím čele stál vždy Evropan a naproti tomu v čele Světové banky stál Američan. Navíc vliv rozvojových zemí může vést k tomu, že se tento dlouhodobý úzus změní,“ říká analytik České spořitelny Petr Zahradník.

Žhaví kandidáti: zástupci Turecka, JAR, Izraele či Indie

Jean Pisani-Ferry, ředitel belgického ekonomického ústavu Bruegel:

„Je možné, že následník nebude Evropan a bude chtít přesměrovat priority MMF, zejména omezit obrovskou angažovanost fondu v Evropě.“

Nyní tak seznam favoritů na zisk postu po Straussi-Kahnovi vypadá úplně jinak než za normálních okolností. Patří mezi ně Kernal Dervis z Turecka, Trevor Manuel z Jihoafrické republiky, Stanley Fischer z Izraele, Augustins Carstens z Mexika či Montek Singh Ahluwalia z Indie.

Zatčení šéfa MMF označuje analytický server Eurointelligence s ohledem na situaci v Řecku za změnu pravidel hry. Podle řeckého deníku Kathimerini je totiž zřejmé, že Řecko bude muset do června dosáhnout nové dohody s EU a MMF, aby dostalo dalších zhruba 12 miliard eur. Jde o celkem pátou část z pomoci v celkové výši 110 miliard eur. Řekové totiž neplní memorandum, které podepsali s mezinárodním společenstvím v loňském roce.

Atény tak budou muset podepsat novou dohodu, která jim bude klást ještě daleko přísnější podmínky pro čerpání finanční pomoci. Přitom bez Strausse-Kahna by mohlo být poměrně obtížné uzavřít podobný kompromis, protože MMF by mohl být podstatně méně ochotný Řekům vyplácet další peníze bez příslibu opravdových strukturálních reforem. Měnový fond by navíc mohl přestat podporovat stanovisko Evropské komise a Evropské centrální banky, že pro Řecko restrukturalizace veřejného dluhu není vhodná.

Podle dnešního vydání německého deníku Die Welt má MMF vážné pochybnosti, zda má smysl Aténám poskytovat další úvěry. Pokud by se fond tentokrát na pomoci odmítl podílet, EU by byla nucena doplatit celou částku ze svých zdrojů, které se však povážlivě tenčí. „Řekl jsem to nahlas a jasně. Řecko musí urychlit ekonomické reformy a musí zajistit transformaci privatizačního programu. Je iluzí, že existuje nějaké jiné řešení než ekonomický reformní program,“ prohlásil eurokomisař pro hospodářskou a měnovou záležitost Olli Rehn.