Ceny v EU rostou stále vyšším tempem

Brusel - Během dubna zrychlil růst spotřebitelských cen v Evropské unii na 3,2 procenta z březnových 3,1 procenta. Údaje dnes přinesl Eurostat, který zároveň potvrdil svůj předchozí odhad, že v eurozóně meziroční míra inflace v dubnu zrychlila na 2,8 procenta z předchozích 2,7 procenta. Ceny tak rostou nejrychleji od října roku 2008.

V zemích platících evropskou jednotnou měnou rostly v dubnu ceny meziměsíčně o 0,6 procenta a o 0,5 procenta v celé evropské sedmadvacítce. Nejvíce vzrostly v rámci eurozóny meziročně ceny dopravy o 5,9 procenta, bydlení o pět procent a alkoholu a tabáku o 3,4 procenta. Klesaly pouze ceny komunikačních služeb, proti loňskému dubnu se snížily o 0,9 procenta.

Za pozornost stojí podle Howarda Archera ze společnosti IHS Global Insight především růst takzvané jádrové inflace v eurozóně, tedy růst cen bez započtení cen energií. Jádrová inflace vzrostla v dubnu na 27měsíční maximum, tedy na 1,8 procenta z březnových 1,5 procenta.

„To nepochybně podnítí obavy Evropské centrální banky, že vysoké ceny energií a komodit začínají mít výrazný druhotný efekt. ECB bude vnímat růst jádrové inflace v dubnu jako důkaz, že úrokové sazby musí být zvýšeny spíše dříve než později,“ uvedl Archer. Centrální banka nejpravděpodobněji zvedne sazby v červenci, dodal.

V dubnu zaznamenaly nejnižší meziroční míru inflace Irsko (1,5 procenta), Česká republika (1,6 procenta) a Švédsko (1,8 procenta). Naopak nejrychlejší růst cen tíží spotřebitele v Rumunsku (8,4 procenta), Estonsku (5,4 procenta), Litvě a Maďarsku (v obou zemích 4,4 procenta).