Nasdaq odstoupil od záměru převzít NYSE Euronext

New York - Aliance burzovních společností Nasdaq OMX Group a IntercontinentalExchange (ICE) nakonec stáhla nabídku na převzetí newyorské NYSE Euronext. Seskupení své rozhodnutí odůvodnilo tím, že by dohodu neschválil americký antimonopolní úřad. Nasdaq a ICE oslovily NYSE s nabídkou na převzetí již začátkem dubna. Vedení operátora newyorské burzy a některých burz v Evropě NYSE Euronext však nabídku odmítlo a dalo najevo, že se drží předchozí únorové dohody o spojení s Deutsche Börse.

Aliance Nasdaq a ICE učinila na počátku tohoto měsíce nepřátelskou nabídku na převzetí NYSE za 11,1 miliardy dolarů (191,8 miliardy korun). Dnes však firmy oznámily, že ruší své plány a nebudou se obracet přímo na akcionáře NYSE Euronext, protože zjistily, že tuto dohodu neschválí antimonopolní odbor ministerstva spravedlnosti.

Nyní tak NYSE má volné ruce k pokračování dohody o fúzi s Deutsche Börse za 10,2 miliardy dolarů. Spojením obou podniků má vzniknout největší burzovní operátor na světě.

NYSE Euronext vznikla v dubnu 2007 propojením newyorské burzy NYSE s panevropským provozovatelem akciových trhů Euronext. NYSE Euronext vedle akciové burzy v New Yorku provozuje trhy v Amsterodamu, Bruselu, Lisabonu a Paříži.

Nasdaq OMX je mateřskou společností hlavního amerického mimoburzovního trhu Nasdaq. Provozuje dále burzy ve Skandinávii a dalších evropských zemích. ICE obchoduje s komoditami a deriváty.