Levná práce v USA láká evropské automobilky

Chattanooga - Klesající kurz dolaru zlevňuje cenu práce v USA. Zahraniční automobilky se proto rozhodly, že ve Spojených státech rozšíří nebo obnoví svoji výrobu. Z evropských hráčů se tak vedle BMW a Mercedesu vrací na tamní trh i Volkswagen. Evropský lídr odešel ze zámoří před 23 lety. Příležitosti ve Spojených státech ale vidí i asijské automobilky. Víc než miliardové investice už zrealizovala korejská Kia Motors i japonská Toyota.

Německý automobilový koncern Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, chce dát Spojeným státům druhou šanci. Novou továrnu postavila automobilka ve městě Chattanooga ležícím v Tennessee. Firma do ní investovala miliardu dolarů.

Frank Fischer, výkonný ředitel továrny VW v USA

„Pro Volkswagen to je velmi výhodné rozhodnutí. Díky nízkým cenám se nám daří držet na dobré úrovni i provozní náklady.“

Volkswagen zpět do USA (zdroj: ČT24)

Sériovou výrobu modelu Passat zahájí automobilka příští týden. Závod, který ročně opustí 150 tisíc nových aut, přitom zaměstná přes 2 000 lidí. „Mám tři malé děti. Když se začala ekonomická situace země zhoršovat, přemýšlela jsem, že se přestěhuju. Postavení nového závodu mě zachránilo,“ prohlásila zaměstnankyně továrny VW v USA Sherena Cochran.

Návrat Volkswagenu přirozeně vítají i tamní politici. „Myslím si, že tato společnost si ani neuvědomuje, jak velký přínos pro nás příchod německého koncernu znamená,“ uvedl například senátor za stát Tennessee Bob Corker.

Velkou investici ve Spojených státech ale plánují také Korejci. Největší jihokorejská automobilka Hyundai investuje 173 milionů dolarů (asi tři miliardy korun) do rozšíření své továrny na výrobu motorů v Alabamě. V továrně by díky tomu mělo najít práci dalších 214 lidí.

Vydáno pod