Je libo košer mobil? Mluví jidiš a neumí SMS

Jeruzalém – Izraelský operátor Accel Telecom představil novinku určenou ortodoxním židům. Chytrý telefon nabízí jako vůbec první menu a služby v jidiš, tedy ve starém germánském jazyce, který používají asi čtyři miliony židů po celém světě. Základní funkce takzvaného košer mobilu od firmy Alcatel zároveň splňují přísná konzervativní pravidla pobožných chasidů.

Po zapnutí se na obrazovce telefonu objeví nápisy „košer“ a „schváleno radou rabínů pro telekomunikace“. Telefon neumí posílat SMS, nemá fotooparát ani přístup na internet, má také zablokované hovory na víc než 10 tisíc čísel, například na erotické linky, a kdo z něj zavolá o šábesu, připlatí si za spojení zhruba tři dolary za minutu. Telefon založený na typu Alcatel t701 podle výrobce nabízí ortodoxním židům spojení moderních technologií a tradičních hodnot.

„Ortodoxní židé se bojí pornografie a čehokoliv, co může ohrozit jejich děti. Je to komunita, která se chce obejít bez standardních vymožeností smartphonů, je to jejich právo, a proto se operátoři v Izraeli rozhodli jim vyjít vstříc. Chtěli jsme jim nabídnout i přes značně omezené funkce nějaký uživatelský zážitek, proto je mobil v jidiš rozhraní,“ říká generální ředitel izralského Accel Telecom Marc Seelenfreund.

Košer mobil (zdroj: ČT24)

Vývojáři se čtyři měsíce prali s termíny jako odchozí hovor, vyzvánění, spořič obrazovky nebo vibrace, pro které museli najít ekvivalent v jidiš. Nový Alcatel obsahuje chasidské vyzváněcí melodie a místo gregoriánského židovský kalendář. Na rozdíl od novinky mají starší modely funkce pouze zablokované, zde v nabídce vůbec nejsou. „Uvedli jsme ho, protože o něj byl zájem ze strany zákazníků. Trh je dostatečně velký na to, aby z něj operátoři i profitovali, v současnosti má v Izraeli nějaký košer telefon asi 400 tisíc lidí. Dalších půl milionu uživatelů je ve Spojených státech,“ vysvětluje šéf izraelského operátora.

Speciálně upravené mobily ale nejsou doménou pouze židů, své modely mají mimo jiné buddhisté i muslimové. Ti se díky nim třeba včas dozví, kde najdou nejbližší mešitu, kterým směrem je Meka nebo že je čas na modlitbu.