USA narazily na strop dluhu, mají 79 dní do bankrotu

New York/Washington - Spojené státy dnes dosáhly stropu pro zadlužení ve výši 14,29 bilionu dolarů. Ministr financí Timothy Geithner o tom informoval Kongres s tím, že peníze na provoz státu nyní získá díky přesunům peněz v rozpočtu. Americkým zákonodárcům teď začal odtikávat čas. Pokud se Kongresu do 2. srpna, tedy během 79 dní, nepodaří dohodnout na zvýšení stropu, hrozí USA bankrot.

Jednání o zvýšení limitu už nějakou dobu trvají a zatím nepřinesla naději na rychlé řešení situace. Republikáni svůj souhlas s posunem hranice pro zadlužení země podmiňují rozsáhlými škrty ve výši několika bilionů dolarů. Bílý dům sice projevil ochotu k úsporám, nechce ale, aby zasahovaly jeho priority, jako je věda či vzdělání. Část demokratů pak požadavky republikánů odmítá zcela, protože je považuje za vydírání.

Geithner v minulosti opakovaně varoval, že nezvýšení stropu pro státní dluh by otřáslo světovou ekonomikou zotavující se z hluboké recese. Finanční trhy by ztratily důvěru ve schopnost Spojených států řešit své rozpočtové problémy a splácet své finanční závazky. Zatím jsou ale v klidu a věří Geithnerovi, že do srpna nebudou mít USA s penězi problém.

USA tíží dluhy (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí nyní například přestane vydávat dluhopisy určené na financování důchodového fondu pro americké státní zaměstnance a zároveň z tohoto fondu nouzově získá prostředky. Geithner dnes uvedl v dopise, který zaslal Kongresu, že stát tyto peníze do fondu vrátí, jakmile se situace kolem limitu pro dluh vyřeší.

Ben Bernanke, šéf americké centrální banky:

„Využívat navýšení limitu jako trumf při vyjednávání je docela riskantní. Nevíme přesně, co by se stalo, kdyby nebyl schválen. Ujišťování, že dluh je splacen, se neobejde bez provozních i právních problémů. Je to i otázka důvěry pro trhy.“

Někteří republikáni tvrdí, že americká vláda by mohla mít peníze i po 2. srpnu. Stačilo by prý, kdyby začala prodávat své zlaté rezervy. Ministerstvo financí to ale rezolutně odmítá.

Za padesát let se strop změnil víc než sedmdesátkrát

Kongres stanovuje americké vládě strop pro zadlužení od roku 1917, aby získal kontrolu na výdaji vlády. Hranice pro dluh tehdy činila 11,5 miliardy dolarů. Do té doby američtí zákonodárci schvalovali každé nové dluhopisy, které americká vláda vydala. Jen od roku 1962 se strop zvýšil čtyřiasedmdesátkrát, z toho desetkrát od roku 2001.

Spojené státy se s rychlým růstem zadlužení potýkají zejména v posledních letech. Mohou za to obří rozpočtové schodky, které během vlády prezidenta Baracka Obamy pravidelně překračují hranici bilionu dolarů. Jen v nynějším fiskálním roce, který skončí v září, deficit amerického rozpočtu podle odhadů stoupne na rekordních 1,5 až 1,6 bilionu dolarů. Za vysokými schodky je nedávná hluboká recese, ale i výdaje na válku v Iráku a Afghánistánu.

Ještě v roce 2005 činil americký státní dluh zhruba osm bilionů dolarů. V roce 1980 přitom představoval z dnešního pohledu pouhých 900 miliard dolarů.

Americký ministr financí Timothy Geithner na schůzce G20 v jihokorejském Pusanu.
Zdroj: Wally Santana/ČTK/AP