Řecko zatím další peníze nedostane

Brusel – Na další finanční injekci od Evropské unie si musí nechat Řecko zajít chuť – alespoň prozatím. Mezi členskými státy EU panují velké neshody, přestože oficiálně tvrdí, že na podobná rozhodnutí je příliš brzy. Píše o tom deník Financial Times Deutschland. Některé země připouští, že by Řekové mohli opustit eurozónu, pokud nedostojí svým závazkům. Podle českého ministra financí Miroslava Kalouska Řecko nejspíš nedostane ani peníze od Mezinárodního měnového fondu.

Situací v Řecku, která se rychle zhoršuje navzdory loňské finanční pomoci mezinárodního společenství, se v pondělí zabývali ministři financí eurozóny, dnes o ní diskutovali ministři celé sedmadvacítky. Kvůli neshodám ovšem projednávání celého bodu odložili až na červnový summit EU, kde se jím budou zabývat premiéři a prezidenti. Jen omezené šance má Řecko i na to, aby získalo peníze od Mezinárodního měnového fondu.

„Tam jsou naprosto jasné podmínky a já si myslím, že jako členové Mezinárodního měnového fondu můžeme být zcela klidní. Ty podmínky Mezinárodního měnového fondu neumožňují bez splnění tu tranši (další část pomoci) uvolnit. Pokud jí uvolní, tak jedině za určitých předpokladů a podmínek,“ podotkl Kalousek.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Názory na řešení svízelné situace Řecka se značně liší, podle Financial Times Deutschland například německý ministr financí Wolfgang Schäuble navrhuje prodloužení splatnosti všech řeckých dluhopisů. S tím ale někteří nesouhlasí.

„Nejprve musí Řecko splnit cíle stanovené pro rok 2011. Pak je třeba se ujistit, že průběh privatizace uspokojuje představy Evropské komise i Evropské centrální banky. Jen pokud budou tyto podmínky splněny, můžeme Řecku nabídnout nějaké úlevy,“ prohlásil předseda ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker.

O další finanční pomoci nad rámec již přislíbených 110 miliard eur nechce zatím slyšet téměř nikdo. „Dokud Řecko neudělá svoje domácí úkoly, žádné peníze k němu nepřitečou,“ prohlásila dnes před začátkem druhého dne jednání ministrů financí EU rakouská ministryně Maria Fekterová.

Rakousko by chtělo vystrkat Řecko z eurozóny

EU a Mezinárodní měnový fond zkoumají, zda vůbec mohou Řecku uvolnit další část původní finanční pomoc, když země očividně neplní dohodnuté podmínky, kam patří zejména privatizace státních podniků. Právě Rakousko přitom hrozí, že současné chování může Řecko přivést mimo eurozónu.

„Řecko stále zůstává ve stejném stavu, jaký jsme měli v sedmdesátých letech. Takhle to prostě nefunguje. Pokud jste se k euru dostali podvodem, tak nyní musíte splnit své domácí úkoly, které vám dovolí zůstat v eurozóně,“ dodala.

Naopak proti odchodu Řecka z měnové unie se včera ostře postavila německá kancléřeka Angela Merkelová. Takový krok nemá žádný právní podklad a podle ní by byl proti zájmům všech zemí měnové unie včetně Německa.

Evropská komise se zároveň staví proti možné restrukturalizaci řeckého dluhu, která by de facto znamenala státní bankrot. Proti zapojení soukromých investorů do záchrany Řecka se ostře postavila i Evropská centrální banka, obává se totiž, že by to způsobilo prudkých růst rizikových prémií dluhopisů zadlužených zemí eurozóny.

Kontrola Řecka se protáhne

Ministři financí Evropské unie se dnes v otázce Řecka shodli na jediném - mise Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky, která prověřuje, jak Řecko plní podmínky úvěru, nakonec stráví v zemi týden navíc. Kontroloři měli původně opustit zemi už ve středu, zatím ale nedostali od Řeků všechny požadované odpovědi.

Jean-Claude Juncker
Zdroj: ČT24