Chalupa našel další peníze pro Zelenou úsporám

Praha - Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) chce přilít do dotačního programu Zelená úsporám část poplatků, které Státní fond životního prostředí vybral od motoristů na organizaci odstraňování autovraků. Vládě proto ve středu předloží novelu zákona o odpadech, která nové užití těchto peněz umožní. Jednat se bude zřejmě o stamiliony. Program Zelená úsporám disponuje 19 miliardami korun, zájem o dotace je ale tak veliký, že žádosti převýšily tuto částku o osm miliard.

V dubnu získal Chalupa souhlas vlády k odejmutí podpory veřejným budovám, tím ušetřil čtyři miliardy. Kontrolou všech typů žádostí by podle něj měla vzniknout úspora ve výši miliardy korun. Dalších 600 milionů korun lze očekávat z prodeje emisních povolenek do Japonska a Německa a 250 milionů korun ze snížení technické asistence. Nápad využít peníze vybrané na poplatcích na autovraky v dubnu kabinet Chalupovi odsouhlasil. Předlohu novely odpadového zákona měl ministr vládě podle usnesení předložit do konce dubna. Aby mohl peníze přesměrovat co nejrychleji, chce Chalupa požádat sněmovnu o schválení novely zákona ve zrychleném řízení.

Ekologické poplatky při registraci staršího auta nebo při první registraci u dovezeného vozu se v Česku platí od roku 2009. Vztahují se na auta, která neplní emisní normu Euro 3 a vyšší a pohybují se v rozmezí od 3 tisíc do 10 tisíc korun. Podle dřívějších údajů Sdružení automobilového průmyslu se to dotýká více než poloviny všech osobních aut v Česku, tedy přibližně 2,5 milionu vozů. Vybrané peníze jsou příjmem Státního fondu životního prostředí a sloužit mají k likvidaci autovraků. V roce 2009 takto fond vybral 670 milionů korun.

„V roce 2010 to bylo 606 milionů korun,“ doplnila Jarmila Krebsová z tiskového odboru ministerstva. Z vybraných peněz zatím fond životního prostředí loni rozdal 200 milionů loni, zájemcům o likvidaci autovraků nabízí podporu i v letos vypsaném programu.

Nyní lze vybrané peníze podle zákona použít na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků. Podle předkládací zprávy k novele odpadového zákona ale velká část z vybraných prostředků zůstává nevyužita na účtu fondu životního prostředí. „Proto se navrhuje rozšíření účelového určení výnosů z poplatku i na podporu ochrany jiných složek životního prostředí,“ uvádí zpráva zveřejněná v elektronické legislativní knihovně vlády.

Program Zelená úsporám byl zahájen v dubnu 2009 a je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Ministerstvo příjem žádostí o dotaci kvůli jejich vysokému počtu pozastavilo loni v listopadu. Původně plánovalo, že tato přestávka potrvá do konce ledna 2011. Nyní se ale zdá, že by se mohla protáhnout. Chalupa před časem upozornil, že se program zatím znovu otvírat nechystá. Ve chvíli, kdy se nedostává peněz na už přijaté žádosti, by to podle něj byl čirý populismus.

Rekonstrukce domu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod