Obří pohledávku za Sazkou podepsali neoprávnění lidé

Praha - Občanské sdružení Zelený ostrov, které ovládá provozovatele O2 areny Bestsport, nepřihlásilo do insolvenčního řízení se Sazkou žádnou pohledávku, vyplývá z vyjádření opatrovníka sdružení Zdeňka Ertla insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi. Podle Ertla byla více než osmimiliardová pohledávka podepsána neoprávněnými osobami.

„Občanské sdružení Zelený ostrov (OSZO) tímto výslovně potvrzuje správnost informací obsažených v dopise OSZO založeném do insolvenčního spisu 6. května, tedy následující: OSZO žádnou přihlášku do insolvenčního řízení Sazka nepodalo; přihláška pohledávky podepsaná Janem Boháčem a dalšími dvěma osobami není přihláškou pohledávky OSZO,“ uvádí v dokumentu Ertl.

Insolvenční správce Josef Cupka, který pohledávky za Sazkou roztřídil na oprávněné a neoprávněné, si k pohledávce Zeleného ostrova vyžádal minulý týden další informace. Především chtěl doplnit informace o osobách, které přihlášku pohledávky podepsaly, a předložit dokumenty prokazující oprávnění těchto osob.

Pohledávku za více než osm miliard korun podepsali šéf Českého svazu tělesné výchovy Pavel Kořan, prezident Asociace tělovýchovných jednot Jaroslav Němec a šéf výkonného výboru Zeleného ostrova Jan Boháč. Ten však byl již předtím ze svého postu odvolán. Kolem jeho odvolání ovšem panují spory. Valná hromada Zeleného ostrova poté přijala usnesení, podle kterého sdružení pohledávku k soudu nepodalo.

Mimořádná valná hromada Sazky v pátek schválila odvody do OSZO nastálo. Dosud přitom podléhaly každoročnímu schválení. Podle Ertla to byl jeden z kroků, jak pohledávku zlegalizovat, aby mohla být uznána. „Jde o to, aby se formálně jako by odůvodnila ta suma osmi miliard a vytvořily se podmínky pro přihlášení pohledávky. Těch osm miliard je důležitých v tom, jak se bude sestavovat věřitelský výbor (Sazky),“ uvedl Ertl v pátek. Snahu o legalizaci pohledávky připustil ve vyjádření i předseda ČSTV Pavel Kořan ovšem s tím, že je to v zájmu sportovních svazů.

Městský soud v Praze zaevidoval 2 075 věřitelů s pohledávkami za 41,1 miliardy korun. Insolvenční správce Sazky popřel pohledávky za loterijní společností ve výši 17,154 miliardy korun a jako nesporné uznal pohledávky za zhruba 15 miliard korun. Zbylé pohledávky za 9,273 miliardy korun zůstávají zatím nedořešené, včetně pohledávky Zeleného ostrova. Totožné osmimiliardové pohledávky, které podaly zahraniční společnosti Alfa Capital a Oldeira Anstalt, Cupka neuznal.

Přezkum pohledávek je nutný kvůli schůzi věřitelů, která se uskuteční 26. května v Národním domě na Vinohradech. Od výše pohledávek se odvíjí u jednotlivých věřitelů síla hlasovacího práva.