Železničáři se připravují na stávku

Praha - Železniční odbory plánují stávku. Vadí jim totiž plánované omezení dotací na regionální osobní dopravu a některé vládní reformy. Nejpočetnější odborové sdružení, Odborové sdružení železničářů, na dnešním sjezdu zmocnilo své vedení k určení data, kdy by se případná stávka měla konat. Podle předsedy sdružení železničářů Jaroslava Pejši by ji odbory mohly zorganizovat během 14 dnů až tří týdnů.

„Ke stávce jsme se dnešním dnem přiblížili,“ prohlásil Pejša, podle kterého sociální dialog s vládou selhává. Sdružení železničářů přesto čeká na páteční jednání tripartity a jednání dopravní komise tripartity, ke kterému dojde v pondělí. Pokud ani tam nedojde k uspokojivému jednání s vládou, nastane podle Pejši čas určit datum stávky. „Datum bude určeno podle toho, zda vláda vyhoví nebo vůbec vezme v úvahu argumenty, které my předkládáme,“ dodal.

Protestní stávky by se podle představitelů sdružení měli účastnit zaměstnanci Správy železniční dopravní cesty, Českých drah a dceřiných společností ČD, v nichž sdružení železničářů působí. Rovněž by se podle Pejši měla připojit ostatní odborová sdružení v dopravě a zemědělští odboráři.

Nejpalčivějším tématem, které železniční odboráři v současnosti kritizují, je plánované snížení dotací regionální osobní dopravě. Tento zásah do železniční regionální dopravy by podle Pejši mohl znamenat snížení počtu osobních regionálních spojů až o třetinu. Společně se snížením dopravní obslužnosti by se množství zaměstnanců Českých drah stalo nadbytečnými.

Ministerstvo financí chystá od roku 2013 v rámci reformy daní zrušit koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent a nahradit jej novou sazbou daně, která by se počítala z hrubé mzdy. Ministerstvo rovněž plánuje zrušit čtvrtinu ze 118 daňových výjimek, což by mělo do státního rozpočtu přinést zhruba 15 miliard korun. Zároveň resort počítá se zavedením zaměstnaneckého paušálu ve výši 3 tisíc korun ročně. Ten by měl zohledňovat výdaje například na dopravu do práce nebo ošacení a nahradit daňové zvýhodnění právě režijních jízdenek či stravenek.

Podle ministerstva financí by se celkově mělo díky změnám mírně snížit daňové zatížení, podle odborníků ovšem výrazné změny u většiny lidí nenastanou. Firmám by výše daně měla zůstat na 19 procentech. Změny chce ministerstvo spustit od roku 2013.

Stávka železničářů není jedinou doposud plánovanou akcí odborů proti reformám. Odborová centrála (ČMKOS) naplánovala na 21. května protestní demonstraci. Nevylučuje ani další razantní kroky, pokud se odboráři s vládou v pátek nedohodnou.

Výpravčí
Zdroj: ČT24