Fukušima zřejmě prodraží nové jaderné elektrárny

Praha - Havárie jaderné elektrárny Fukušima v Japonsku způsobí přehodnocení výstavby nových jaderných bloků. Výstavba jaderných zařízení po celém světě by se mohla prodražit a odložit by se mohly i termíny jejich dokončení. Zároveň je také nutné opatrně přistupovat k prodlužování životnosti jaderných elektráren. Na jaderném summitu v Praze to dnes řekl ředitel Ústavu jaderného výzkumu Aleš John.

„Havárie ve Fukušimě zásadně změnila pohled na energii. Dojde k modifikaci stávajících projektů,“ prohlásil John. Česka by se to ale týkat nemělo. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner zdůraznil, že následky havárie Fukušimy se do dostavby jaderné elektrárny Temelín nepromítnou. Termínem dokončení zůstává rok 2025. Cena projektu vyplyne ze samotného tendru, jehož vítěz má být znám v roce 2013. „Jaderná energie je klíčová pro pokrytí rostoucí spotřeby elektrické energie České republiky,“ uvedl Hüner.

Česko také plánuje výstavbu další - už třetí - jaderné elektrárny. Vyrůst by měla v moravských Blahutovicích. O tom, jestli se ale skutečně postaví, se budu rozhodovat až poté, co se rozběhnou nové dva bloky Temelína.

Budoucnost jádra (zdroj: ČT24)

Podle Johna je nutné také správně se vypořádat s neustálým prodlužováním životnosti jaderných elektráren. Životnost některých jaderných elektráren ve světě je podle něj prodlužována až na dvojnásobek původní životnosti. Mezi tyto zdroje patří také druhá česká jaderná elektrárna Dukovany, která je v provozu již čtvrt století. Investice a zvyšování výkonu elektrárny mají prodloužit její životnost oproti původně plánovaným 30 rokům na dvojnásobek.

V současnosti Evropská komise připravuje zátěžové testy jaderných elektráren, jejichž účelem bude zjistit úroveň bezpečnosti evropských jaderných zdrojů. Podle sociálnědemokratického europoslance Pavla Poce ale EU nehodlá členským zemím diktovat skladbu energetického mixu a odrazovat je od jaderné energie.

Zátěžové testy jaderných elektráren budou mít podle Poce tři fáze. V první fázi prověří každý provozovatel jaderné elektrárny své vlastní zařízení podle stávajících norem a seznámí se svými nálezy Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). V druhé fázi pak na zařízení provede testy sám úřad, v třetí fázi případně může zařízení prověřit ještě Evropská komise.