ECM podala vlastní insolvenční návrh

Praha - Developer ECM Real Estate Investments (ECM) podal vlastní insolvenční návrh, ve kterém doporučuje reorganizaci. Podle vedení firmy je návrh na reorganizaci ECM v souladu s dosavadními výsledky jednání s nezajištěnými věřiteli. Společnost ECM, která je známá hlavně projekty výškových budov v Praze na Pankráci, je na návrh České spořitelny a Volksbank CZ od poloviny dubna v insolvenčním řízení.

Vlastní insolvenční návrh podala společnost ECM krátce poté, co se k insolvenčnímu návrhu České spořitelny a Volksbank CZ na ECM přidaly další firmy. V insolvenčním rejstříku se dnes nově objevily také pohledávky od společnosti Glancus Investments a od firem ze skupiny Conseq.

ECM

„Představenstvo společnosti ve stávající situaci považuje tento krok, umožňující restrukturalizaci dluhů společnosti, za nejlepší řešení s ohledem na zájmy všech stakeholders společnosti (subjekty, které mají na fungování podniku nějaký hmotný zájem). Tento krok by měl současně umožnit rychlejší realizaci některých zamýšlených transakcí a lepší koordinaci jednání s věřiteli ECM.“

Za nynějším insolvenčním řízením s ECM stojí od dubna Česká spořitelna. Celková výše pohledávek banky vůči developerovi činí přibližně 194 milionů korun. Následně se ke spořitelně připojila Volksbank CZ, která tvrdí, že jí ECM za dluhopisy a úroky dluží celkem 104,8 milionu korun.

Již dříve přitom představenstvo ECM oznámilo, že kvůli vysokému zadlužení zvažuje možnost mimosoudní restrukturalizace společnosti, tedy splacení závazků bez insolvenčního řízení. Druhou zvažovanou variantou je insolvenční scénář s reorganizací společnosti. ECM v posledním roce získávala hotovost prodejem klíčových budov a projektů v Praze na Pankráci. Před časem se zbavila i budovaného multifunkčního centra v Rusku nebo dceřiné firmy spravující nemovitosti.

V současnosti je hlavním projektem firmy především bytový výškový dům City Epoque v Praze na Pankráci. Ve stejné lokalitě mají vyrůst také nové kancelářské budovy City Deco a City Element. Podle informací v médiích se ECM snažila v minulých měsících oba tyto projekty prodat skupině CPI miliardáře Radovana Vítka.

City Tower na Pankráci
Zdroj: ČT24/ECM