Španělé se bouří kvůli nezaměstnanosti a korupci

Madrid - Tisíce Španělů vyšly do ulic velkých měst, kde protestují proti dopadům krize na prosté občany, proti nezaměstnanosti a korupci politiků. Požadují politické a sociální reformy. Španělsko se potýká s více než 21procentní nezaměstnaností. Ekonomika země sice roste, avšak jen velmi pozvolna.

Mladí lidé, nezaměstnaní či úředníci se začali scházet už večer. V centru Madridu před Puerta del Sol jich podle serveru El Mundo sešly nejméně 2 tisíce. Desítky až stovky nespokojených se shromáždily ve velkých městech, jako jsou Barcelona, Valencie, Zaragoza, Bilbao, Sevilla nebo Granada, a chtějí v protestech pokračovat až do nedělních regionálních a místních voleb.

„Máme dost nezaměstnanosti a korupce politiků. Je to pořád stejné. Jsem bez práce a nevím, jestli nějakou seženu,“ říká pětadvacetiletý Jordi Pérez. „Je třeba, aby to věděli, jsou to pořád ti samí, co vyhrávají,“ dodal. Na ulicích se objevují transparenty s hesly jako „Ať za krizi platí viníci“, „Říkají tomu demokracie, ale není to demokracie“.

V prvním čtvrtletí tohoto roku bylo ve Španělsku 21,19 procenta nezaměstnaných. Situace mladých lidí do 25 let je přitom ještě mnohem horší. Únorové statistiky hovořily o téměř 45procentní míře nezaměstnanosti. „Že snížili mzdy, to není tak důležité,“ říká úřednice María José, jejíž mzda klesla stejně jako všem španělským úředníkům o pět procent. „Opravdu mě znepokojuje budoucnost našich dětí,“ zdůrazňuje.

Španělská ekonomika sice roste, ale nijak překotně. Ve srovnání s loňským rokem přidalo tamní hospodářství v prvním čtvrtletí 0,8 procenta. Jenže srovnávací základna z loňska není nijak veliká. V prvním kvartále 2010 se španělská ekonomika propadla o 1,4 procenta. Španělsko se také potýká s problémy se splácením svých dluhů. Podle některých odborníků by mohlo být po Portugalsku dalším kandidátem na pomoc Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.

Masová protestní hnutí jsou ve Španělsku vzácná. Naposledy loni v říjnu uspořádaly odbory den manifestací proti úsporné politice, o níž rozhodla socialistická vláda. Tato úsporná opatření přijdou socialisty zřejmě draho. Podle průzkumů v nedělních regionálních a místních volbách zvítězí konzervativní pravicová Lidová strana.