Odbory: Na Václavák přijdou protestovat desetitisíce lidí

Praha - Odbory představily detaily sobotní demonstrace proti vládním reformám. Protestní průvod vyjde v 11.55 od Domu odborových svazů na pražském Žižkově. Cílem demonstrantů bude Václavské náměstí, kde bude od 13. hodin do 14.30 probíhat protestní shromáždění. Odbory čekají, že by se demonstrace mohly zúčastnit desetitisíce lidí. Mimopražské demonstranty budou do Prahy svážet autobusy, z Moravskoslezského kraje nechali odboráři vypravit mimořádné vlaky, které pojedou po trase Bohumín, Ostrava, Olomouc, Praha.

Sobotní protestní pochod zastaví na půl hodiny provoz na magistrále. „Doprava na magistrále bude zastavena jen v dobu přemístění od Bulhara k ulici Politických vězňů,“ uvedl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl. Nejedná se přitom podle něj o žádnou protestní blokádu, ale čistě jen o zajištění přesunu demonstrantů.

Odborům se nelíbí vládní reformy

„My chceme demonstrací vyjádřit zásadní nesouhlas s podobou vládních reforem a dosavadním přístupem vlády k našim připomínkám a výhradám,“ připomněl důvod nespokojenosti odborářů Pícl. V pátek – ještě před demonstrací – se mají odbory ještě jednou sejít se zástupci vlády na jednání tripartity. Demonstraci ale odvolat nehodlají, pokud vláda nepřistoupí na jejich požadavky.

Odbory by mohly uspět u Věcí veřejných

„Není vyloučeno, že Věci veřejné se budou snažit vnést do reforem sociální aspekt. Ta odborářská akce tomu vlastně má pomoci. Pokud se sejde opravdu hodně lidí, tak Věci veřejné budou říkat: 'Ano, tento hlas nemůžeme přeslechnout a musíme reformy malinko změnit',“ míní komentátor ČT Petr Fischer.

Odboráři mají výhrady k penzijní, daňové, sociální a zdravotní reformě i k novému návrhu zákoníku práce. Zdůrazňují, že reformy jsou nedodělané. „Ani vláda a ani jednotlivá ministerstva nám nebyly schopné říct, co má být výsledkem reforem. To se teď jednoznačně projevilo na sociální reformě,“ upozornila předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. „Ta reforma ve své podstatě je špatná a není v podstatě ani reformou. Ona jen zhoršuje přístup lidí, kteří jsou zdravotně znevýhodněni, kteří jsou sociálně potřební ke službám,“ dodala.

V případě daňové reformy se odboráři obávají propadu příjmů veřejných rozpočtů. „Daňová reforma předznamenává další výrazný pokles příjmu veřejných rozpočtů, a to minimálně o 20 miliard korun. Při tomto poklesu se předpokládá, že se u zaměstnanců zvýší daňové zatížení, a to poměrně výrazně,“ podotkl hlavní makroekonom ČMKOS Martin Fassmann. Daňové zatížení zaměstnanců by podle něj po reformě mělo vzrůst zhruba o 15 miliard korun.

V rámci daňové reformy chce ministerstvo financí zrušit koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent a nová sazba daně by měla být počítána z hrubé mzdy a činit 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění nebudou realizovány jako dosud, ale daní z objemu mezd ve výši 32 procent. Zrušit plánuje resort také zhruba čtvrtinu daňových výjimek. Zaniknout by tak mělo například daňové zvýhodnění stravenek nebo režijních jízdenek.

Ve vzduchu visí stávka

Václav Pícl, místopředseda ČMKOS

„Pokud se koalice dopravních odborů rozhodne, že stávku uskuteční, tak většina odborových svazů se k tomu připojí a pomůže jim.“

Předseda odborové centrály Jaroslav Zavadil již dříve upozornil, že pokud se přístup vlády nezmění, „demonstrací to nemůže končit“. Označil ji za poslední varování před případnými dalšími akcemi. Na přípravě stávky už začaly pracovat například železniční odbory. Na půdě ČMKOS by mělo rozhodnutí o dalším postupu padnout příští týden.

Vydáno pod